Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Za nami majówka, co oznacza, że oficjalnie rozpoczął się sezon grillowy. Dlatego dzisiaj zapraszam na pyszną sałatkę grecką z dodatkiem ciecierzycy, która świetnie sprawdzi się w roli świeżego dodatku. Sałatka jest chrupiąca i orzeźwiająca. Lekki dressing i świeża mięta świetnie współgrają z warzywami, a feta i oliwki wprowadzają przyjemne słone nuty. Serdecznie polecam – i na grilla, i na imprezy pod dachem.
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 185
Zapiekany ser camembert w cieście chlebowym. Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu...
Odsłon: 59
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 185
Zapiekany ser camembert w cieście chlebowym. Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu...
Odsłon: 59
Składniki
Przygotuj dressing. Do niewielkiego słoiczka wlej dwie łyżki soku z cytryny oraz jedną łyżkę octu z czerwonego wina, a następnie dodaj po pół łyżeczki soli i mielonego czarnego pieprzu. Do mieszanki dolej cztery łyżki oliwy z oliwek i dodaj jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Słoiczek szczelnie zamknij. Potrząsaj nim energicznie przez około 30 sekund do uzyskania gładkiego sosu.
Połowę ogórka szklarniowego dokładnie umyj, obierz i przetnij wzdłuż. Usuń z niego miąższ za pomocą łyżeczki usuwam miąższ, a następnie pokrój w drobną kostkę. Z jednej papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w kostkę podobnej wielkości. 200 g pomidorków koktajlowych i 100 g oliwek przekrój na pół. Jedną, małą czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę. Jedną główkę oczyszczonej sałaty rzymskiej przekrój na pół i pokrój w około półcentymetrowe paski.
Posiekaj grubo mały pęczek pietruszki, a drobno - pęczek mięty. 200g fety pokrój w około centymetrową kostkę.
Tak przygotowane składniki przełóż do miski. Dodaj jedną puszkę opłukanej i osuszonej ciecierzycy. Polej wszystko dressingiem i delikatnie wymieszaj do równego rozprowadzenia składników.
Smacznego!