Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pomysłu na szybkie danie, które można podać podczas spotkania z przyjaciółmi? Wypróbuj przepis na prostą sałatkę gruzińską z dosłownie kilku składników, która zachwyci Twoich gości. Kuchnia gruzińska to bogactwo aromatów i smaków, które zdecydowanie warto poznać!
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2650
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4601
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102179
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6527
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2650
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4601
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102179
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6527
Składniki
Warto wiedzieć, że sałatka gruzińska smakuje najlepiej, jeśli przygotujemy ją bezpośrednio przed podaniem. Przygotowana zbyt wcześnie puści sok i straci nieco ze swojej estetyki i smaku. Dlatego jej przygotowanie rozpocznij możliwie krótko przed posiłkiem.
Najpierw umyj oraz osusz warzywa i zioła. Obierz czosnek i włóż go do malaksera, dodaj orzechy włoskie, wodę oraz ocet jabłkowy i wszystko zmiksuj na gęsty sos. Możesz do tego użyć też blendera ręcznego (tak zwanej żyrafy).
Obierz ogórka ze skóry i pokrój w półtalarki. Pomidory pokrój w ósemki lub, jeśli są bardzo duże, w szesnastki. Cebulę pokrój w drobne piórka lub półtalarki.
Pokrojone warzywa wymieszaj z połową sosu i przełóż na półmisek lub do miski. Drugą część sosu wyłóż na górę sałatki. Pietruszkę i kolendrę posiekaj drobno i wymieszaj. Posyp ziołami sałatkę.