Sałatka Gyros, Wielowarstwowa sałatka, idealna na każde Święta i imprezę. Sałatka Gyros od dłuższego czasu gości na Świątecznych stołach. Zaraz obok sałatki warzywnej jest najczęściej wybieranym daniem przez młodsze pokolenie. Oczywiście na samą Wigilię poleca się wersję bez mięsną.
Sałatka gyros
Składniki
- Kmin rzymski
- kolendra
- papryka słodka
- papryka ostra
- cynamon
- czosnek
- sól
- oliwa
- pieprz
- ziele angielskie
- udka z kurczaka
- jogurt grecki
- majonez
- sok z cytryny
- cukier
- papryka
- ogórek konserwowy
- kukurydza
- cebula czerwona
- sałata lodowa
- pomidorki koktajlowe
Składniki
- Kmin rzymski
- kolendra
- papryka słodka
- papryka ostra
- cynamon
- czosnek
- sól
- oliwa
- pieprz
- ziele angielskie
- udka z kurczaka
- jogurt grecki
- majonez
- sok z cytryny
- cukier
- papryka
- ogórek konserwowy
- kukurydza
- cebula czerwona
- sałata lodowa
- pomidorki koktajlowe

Etapy przygotowania
Całość przedstawiam na Filmie poniżej:) Przepis na marynatę Gyros: - 1 łyżeczka kminu Rzymskiego - 1 łyżeczka kolendry - 1 łyżeczka papryki słodkiej - 0,5 łyżeczki papryki ostrej - 0,5 łyżeczki cynamonu - 1 łyżeczka czosnku - 1,5 łyżeczki soli - 0,5 łyżeczki pieprzu - 0,5 łyżeczki ziela angielskiego - 50 ml. oleju 6 udek z kurczaka drylujemy z kości i marynujemy w marynacie. Smażymy z obu stron i pieczemy w piekarniku 15 min w temp 200 stopni, skórą do góry. Sos Jogurtowy: - 200 gramów Jogurtu Greckiego - 2 łyżki majonezu - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżeczka cukru - 0,5 łyżeczki soli - 0,3 łyżeczki pieprzu osobno kroimy na drobne kawałki: -paprykę ogórki kiszone, pomidorki, cebulę i sałatę lodową do tego dochodzi kukurydza z puszki. Po wyciągnięciu mięsa z piekarnika kroimy na kawałki i układamy warstwami w szklanicy jak na filmie. Cieszymy się idealną sałatką:)
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 200
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 200



Składniki
- Kmin rzymski
- kolendra
- papryka słodka
- papryka ostra
- cynamon
- czosnek
- sól
- oliwa
- pieprz
- ziele angielskie
- udka z kurczaka
- jogurt grecki
- majonez
- sok z cytryny
- cukier
- papryka
- ogórek konserwowy
- kukurydza
- cebula czerwona
- sałata lodowa
- pomidorki koktajlowe
Całość przedstawiam na Filmie poniżej:) Przepis na marynatę Gyros: - 1 łyżeczka kminu Rzymskiego - 1 łyżeczka kolendry - 1 łyżeczka papryki słodkiej - 0,5 łyżeczki papryki ostrej - 0,5 łyżeczki cynamonu - 1 łyżeczka czosnku - 1,5 łyżeczki soli - 0,5 łyżeczki pieprzu - 0,5 łyżeczki ziela angielskiego - 50 ml. oleju 6 udek z kurczaka drylujemy z kości i marynujemy w marynacie. Smażymy z obu stron i pieczemy w piekarniku 15 min w temp 200 stopni, skórą do góry. Sos Jogurtowy: - 200 gramów Jogurtu Greckiego - 2 łyżki majonezu - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżeczka cukru - 0,5 łyżeczki soli - 0,3 łyżeczki pieprzu osobno kroimy na drobne kawałki: -paprykę ogórki kiszone, pomidorki, cebulę i sałatę lodową do tego dochodzi kukurydza z puszki. Po wyciągnięciu mięsa z piekarnika kroimy na kawałki i układamy warstwami w szklanicy jak na filmie. Cieszymy się idealną sałatką:)
Uwielbiam <3