Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczną sałatkę gyros układamy w misce warstwowo. Dzisiaj zaproponujemy prostą wersję, która może nawet jest smaczniejsza, na pewno równie pięknie prezentuje się na półmisku. Warzywa są przemieszane i połączone smakami. Do tego rewelacyjny sos czosnkowy i kurczak w aromatycznych przyprawach. Sałatka doskonała na kolację dla całej rodziny i na imprezę.
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12273
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1484
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 97
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12273
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1484
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 97
Składniki
Najpierw smażymy pierś z kurczaka. Kroimy ją w kostkę, taką na kęs, marynujemy w oleju i przyprawach 2-3 godziny ( możemy zamarynować mięso dzień wcześniej).
Gotową pierś wrzucamy na rozgrzany olej. Wykładamy usmażoną pierś razem z wytworzonym sosem na talerz do przestudzenia.
Kroimy warzywa.
Na dużym talerzu rozkładamy pokrojoną w paski kapustę pekińską. Następnie układamy odsączoną z zalewy kukurydzę, cebulę pokrojoną w piórka, ogórki pokrojone w półplasterki (obrane ze skórki) oraz paprykę pokrojoną w cienkie paseczki (pozbawioną nasion i białego miąższu). Warzywa lekko solimy i delikatnie mieszamy. Na wierzchu układamy kawałki kurczaka razem z sosem ze smażenia.
Na koniec robimy sos do sałatki. Mieszamy majonez z jogurtem lub śmietaną. Dodajemy zmiażdżony czosnek, sól, pieprz do smaku. Polewamy sosem sałatkę. Kolorowa sałatka gyros gotowa!