Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, orzeźwiająca sałatka, idealna na grilla. Sałatka halloumi nadaje się zarówno jako dodatek do dania głównego lub jako lekkie danie. Ser halloumi z grilla smakuje genialnie, gdyż nie roztapia się jak standardowe sery i zatrzymuje twardszą konsystencję. Grillowanie powoduje, że ser ma chrupką skórkę, a w środku jest bardziej miękki. Idealnie komponuje się w zestawieniu ze słodszymi smakami, ale lekkości sałatce nada nutka kwaskowatości z pomarańczy.
Miska, nóż, łyżka
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 247
Makaron z kurczakiem i jarmużem. Pożywne i smaczne danie z makaronu z mięsem...
Odsłon: 34
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 26
Pyszny i soczysty schab pieczony, idealny jako dodatek do drugiego dania lub...
Odsłon: 288
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 247
Makaron z kurczakiem i jarmużem. Pożywne i smaczne danie z makaronu z mięsem...
Odsłon: 34
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 26
Pyszny i soczysty schab pieczony, idealny jako dodatek do drugiego dania lub...
Odsłon: 288
Składniki
Ser halloumi pokrój w plastry. Najlepiej, aby nie były za grube. Na grillu lub patelni połóż plastry i smaż z każdej strony przez ok. 2 minuty. Ser dość szybko uzyskuje temperatury i ważne, aby go nie przypalić. Wtedy zrobią się gorzkie pręgi na nim. Jeżeli grillujesz na patelni, to możesz wydłużyć czas przygotowania o minutę. Nie ma potrzeby dodawania oliwy czy oleju.
Obierz pomarańczę i rozdziel na części. Każdą część pomarańczy przekrój na pół, aby była bardziej aromatyczna i pełna soku. W tym czasie przygotuj również granat. Wyjmij pestki granatu. Dodatkowo (opcjonalnie) możesz przygotować awokado. Pozbądź się z awokado skórki i pestki, a następnie pokrój w plastry.
Przełóż przygotowane składniki do większej miski (ser halloumi, pomarańczę, pestki granatu i awokado) i dodaj rukoli.
Przygotuj małą miseczkę. Wlej 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę miodu i sok z cytryny. Całość wymieszaj. Do miski wlej przygotowany dressing. Dodatkowo sałatkę posól i popieprz.
Pestki dyni podsmaż na patelni. Dodaj do nich soli. Muszą skwierczeć, wtedy wiadomo, że są już dobrze podpieczone. Nie dodawaj do nich tłuszczu. Tak przygotowane pestki dyni dodaj do sałatki.