Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka izraelska

Sałatka izraelska

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 4561

Dodano:

Odsłon: 1245

Orzeźwiająca, bliskowschodnia sałatka z drobno posiekanych warzyw oraz ziół, zwana sałatką izraelską to fantastyczny dodatek do grillowanych mięs i ryb. Jest zdrowa, wegańska i bezglutenowa - idealna na lato! Najlepsza, kiedy jest wykonana ze świeżych, letnich pomidorów.

Składniki

  • 2 bardzo duże pomidory
  • 1 długi ogórek sałatkowy
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 szklanka jak najdrobniej posiekanych ziół (natka pietruszki, mięta, koper, kolendra)
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z cytryny do smaku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka skórki startej z cytryny
  • kilka łyżek ziaren granatu do posypania gotowej sałatki (ewentualnie)
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sałatka izraelska

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa oraz zioła bardzo drobno posiekać (im drobniej tym lepiej). Następnie wymieszać wszystkie składniki sałatki, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki do ochłodzenia.

  2. Gotową sałatkę izraelską podawać jako samodzielne danie z chlebkami pita, hummusem albo sosem tahini. Sałatka może być także pysznym dodatkiem do grillowanych mięs lub ryb np. grillowanego kurczaka Shawarma z sosem tzatziki i sałatką izraelską (na zdj.)

    Miłego gotowania!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń