Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka Jadwiga to efektowne i odświętne danie, które sprawdzi się podczas świąt, uroczystych wydarzeń czy spotkań ze znajomymi. Stanowi klasyczne połączenie śledzi, majonezu i żółtego sera, wzbogacony o kukurydzę i kwaskowate ogórki konserwowe. Całość prezentuje się wyjątkowo estetycznie i elegancko, a dużą zaletą jest możliwość swobodnej dekoracji sałatki – z warzyw, jajka czy świeżych ziół.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Składniki
Filety śledziowe odsącz z zalewy i w razie potrzeby przepłucz krótko pod wodą. Nie jest to jednak konieczne, jeśli lubisz słone ryby. Pokrój filety na cienkie paski i włóż je na dno miski sałatkowej.
Przykryj rybę około 1/3 majonezu.
Kukurydzę odsącz z zalewy i wysyp ją na wierzch sałatki. Przykryj ją kolejną 1/3 majonezu.
Ogórki kiszone wyjmij i osusz. Pokrój je w drobną kostkę i rozsyp na wierzchu.
Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i rozsyp go na ogórkach.
Pozostały majonez rozprowadź na wierzchu sałatki, tworząc dekoracyjne zawijasy.
Ogórek i paprykę pokrój na cienkie paseczki. Ułóż z nich kwiatowe dekoracje dania.
Sałatkę Jadwiga podawaj po schłodzeniu w lodówce przez ok. 2 godziny. Przechowuj pod przykryciem, by zapobiec wysychaniu sera.