Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka Jadwiga to efektowne i odświętne danie, które sprawdzi się podczas świąt, uroczystych wydarzeń czy spotkań ze znajomymi. Stanowi klasyczne połączenie śledzi, majonezu i żółtego sera, wzbogacony o kukurydzę i kwaskowate ogórki konserwowe. Całość prezentuje się wyjątkowo estetycznie i elegancko, a dużą zaletą jest możliwość swobodnej dekoracji sałatki – z warzyw, jajka czy świeżych ziół.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1416
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 68
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12267
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1416
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 68
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12267
Składniki
Filety śledziowe odsącz z zalewy i w razie potrzeby przepłucz krótko pod wodą. Nie jest to jednak konieczne, jeśli lubisz słone ryby. Pokrój filety na cienkie paski i włóż je na dno miski sałatkowej.
Przykryj rybę około 1/3 majonezu.
Kukurydzę odsącz z zalewy i wysyp ją na wierzch sałatki. Przykryj ją kolejną 1/3 majonezu.
Ogórki kiszone wyjmij i osusz. Pokrój je w drobną kostkę i rozsyp na wierzchu.
Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i rozsyp go na ogórkach.
Pozostały majonez rozprowadź na wierzchu sałatki, tworząc dekoracyjne zawijasy.
Ogórek i paprykę pokrój na cienkie paseczki. Ułóż z nich kwiatowe dekoracje dania.
Sałatkę Jadwiga podawaj po schłodzeniu w lodówce przez ok. 2 godziny. Przechowuj pod przykryciem, by zapobiec wysychaniu sera.