Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na pyszną sałatkę z kaszą jaglaną, smażonym kurczakiem, papryką, kukurydzą i groszkiem. Jest bardzo smaczna, przy tym bezglutenowa, serdecznie polecam :-)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5237
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 811
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11642
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5035
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1281
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5237
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 811
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11642
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5035
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1281
Składniki
Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałeczki i smażymy na oliwie z solą, pieprzem, papryką mieloną słodką i curry. Następnie pozostawiamy do ostygnięcia. Czerwoną paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Kaszę jaglaną gotujemy w następujący sposób. Na pół szklanki kaszy potrzebujemy szklankę wody, którą zagotowujemy. Następnie do wrzątku dodajemy szczyptę soli, łyżeczkę masła i ewentualnie szczyptę kurkumy dla koloru i wsypujemy na wrzątek kaszę jaglaną, którą musimy wcześniej dokładnie wypłukać: najpierw pod zimną a potem pod gorącą wodą. Podczas gotowania NIE MIESZAMY. Kasza sobie wytwarza kanaliki, którymi wydostaje się wilgoć. Kasza gotuje się w ten sposób na sypko i taka jest najlepsza. Jest ugotowana w momencie, gdy wchłonie całą wilgoć. Ugotowaną kaszę przerzucamy do miski i pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy kasza przestygnie dodajemy do niej wszystkie składniki sałatki: paprykę, groszek, kukurydzę i usmażonego, wystudzonego kurczaka. Następnie dodajemy przyprawy: sól, pieprz i koperek oraz około 2-3 łyżki oliwy i mieszamy. Jeżeli sałatka okaże się za sucha, to jeszcze odrobinę oliwy. Następnie sałatkę trzeba schłodzić w lodówce. Najsmaczniejsza jest schłodzona. Smacznego :-)