Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka jajeczna może kojarzyć się ze świętami Wielkiejnocy, ale to danie na każdą okazję. Nie licząc czasu, jaki trzeba przeznaczyć na ugotowanie i przestudzenie jajek, przygotowuje się ją błyskawicznie, więc może stanowić pomysł na pożywne śniadanie. Sprawdzi się także jako dodatek do mięs z grilla albo sałatka piknikowa, którą można zjeść z kawałkiem pieczywa.
Puree z kukurydzy i boczku jest rewelacyjne. Słodycz kukurydzy przełamana zos...
Odsłon: 68
Łatwe i szybkie do przygotowania mięsko, z pieczonymi ziemniakami i surówką -...
Odsłon: 45
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 95
Puree z kukurydzy i boczku jest rewelacyjne. Słodycz kukurydzy przełamana zos...
Odsłon: 68
Łatwe i szybkie do przygotowania mięsko, z pieczonymi ziemniakami i surówką -...
Odsłon: 45
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 95
Składniki
Ugotuj jajka na twardo – 8-10 minut od zagotowania się wody. Schłodź jajka w zimnej wodzie, obierz i pokrój w kostkę. Na podobnej wielkości kostkę pokrój ser żółty i ogórki konserwowe.
Jeśli lubisz kontrastowe połączenia smaków, obierz jabłko, usuń gniazdo nasienne, a połówkę także pokrój w kostkę i od razu skrop sokiem z cytryny.
Posiekaj drobno koperek oraz szczypiorek razem z cebulkami.
Połącz w misce wszystkie pokrojone składniki. W osobnym naczyniu wymieszaj majonez, jogurt i musztardę. Dodaj sos do sałatki. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Jeśli masz dość czasu, wstaw sałatkę jajeczną na 2-3 godziny do lodówki, by „przegryzły się” smaki. Z powodzeniem jednak możesz od razu przystąpić do konsumpcji.