Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykle delikatna sałatka. Można do niej użyć gotowych pieczarek w zalewie, ale ugotowane domowym sposobem są o niebo delikatniejsze i dużo tańsze. Wędzone brzuszki łososia to również fajny produkt, są delikatne o kremowej konsystencji. Choć ich cena i warstwa tłuszczu, którą trzeba odrzucić trochę odstrasza, to jednak polecam ich zakup np. na Wielkanocne Święta, choćby po to by cieszyć podniebienie taką sałatką :)
garnek do gotowania, salaterka, nóż
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10294
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5927
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5295
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12742
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4506
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10294
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5927
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5295
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12742
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4506
Składniki
W garnku zagotować wodę z odrobiną soli i cukru, wrzucić pieczarki i gotować 5 minut. Odcedzić, skropić sokiem z cytryny i odstawić do wystudzenia.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, przelać na sitku wrzątkiem, następnie zimną wodą i odsączyć.
Jajka obrać ze skorupek ( jedno zostawić do dekoracji ) pokroić w grubszą kostkę. Tak samo pokroić pieczarki.
Łososia oddzielić od skóry i tłuszczu, rozdrobnić na kawałki.
W głębokiej misce wymieszać składniki: jajka, pieczarki, łososia (zostawić trochę do dekoracji ) cebulę, odsączony z zalewy groszek i majonez. Skropić wszystko kilkoma kroplami cytryny i doprawić pieprzem. Jeżeli łosoś jest dość słony to nie należy dosalać sałatki.
Na dno salaterki ułożyć sporą warstwę roszponki, na nią wyłożyć sałatkę. Udekorować resztą roszponki, jajkiem, łososiem, pieczarką oraz piórkami cebuli.