Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatkę jarzynową na święta robię zawsze według przepisu babci Kazi. Muszą się tam znaleźć obowiązkowo: marchewki, ziemniaki, pietruszki, ogórki kiszone, seler i mrożony zielony groszek, który jest o niebo lepszy od tego z puszki. Do sałatki jarzynowej nigdy nie dodajemy cebuli, która sprawia, że potrawa szybciej się psuje.
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 113
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1008
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 113
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1008
Składniki
Warzywa korzeniowe dokładnie wyszczotkuj, opłucz, zalej wodą i gotuj do miękkości. Ugotowane warzywa odcedź i odstaw do wystudzenia. Następnie obierz i pokrój w równą kostkę.
Mrożony zielony groszek wsyp na gotującą się wodę i gotuj przez kilka minut do miękkości. Następnie odcedź i odstaw do wystudzenia.
Ogórki kiszone wyciągnij z zalewy i pokrój w kostkę.
Jabłka dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
Wszystkie składniki sałatki jarzynowej przesyp do jednej miski.
W salaterce połącz składniki sosu: majonez, śmietanę, musztardę i chrzan. Dodaj sól i pieprz. Składniki wymieszaj.
Sałatkę jarzynową babci Kazi dopraw sosem. Składniki wymieszaj.