Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka jarzynowa z fasolą

Sałatka jarzynowa z fasolą

Autor:

Przepisów i artykułów: 475 Ocena: 3264

Dodano:

Odsłon: 11863

Tradycyjna sałatka warzywna/jarzynowa z dodatkiem białej ugotowanej fasoli.

Składniki

  • 3 marchewki
  • 1 duży ziemniak
  • 4 jajka
  • 1 jabłko
  • kilka ogórków kiszonych
  • 0,5 cebuli
  • 0,5szkl. suchej fasoli
  • 1 puszka groszku
  • ok. 3-4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz do smaku
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka jarzynowa z fasolą

Przygotowanie

  1. Fasolę wypłukałam, zalałam zimną wodą i pozostawiłam ją tak na noc do namoczenia. Następnego dnia fasolę ugotowałam w lekko osolonej wodzie do miękkości. Ugotowaną odcedziłam i wystudziłam. Marchewki i ziemniaka ugotowałam ze skórką. Odcedziłam i odstawiłam do wystygnięcia. Chłodne warzywa obrałam ze skórki. Jajka ugotowałam na twardo z dodatkiem soli. Po ugotowaniu zalałam zimną wodą, a gdy wystygły wyjęłam je z wody i obrałam ze skorupek. Groszek konserwowy i ogórki przełożyłam na durszlak, aby odciekły z zalewy. Marchewki i ziemniaka pokroiłam w drobną kostkę i wrzuciłam do dużej miski. Dodałam pokrojone w kostkę jajka i drobno pokrojoną fasolę. Wrzuciłam odcedzony groszek i drobno pokrojone ogórki. Jabłko obrałam, wykroiłam gniazdo nasienne, a cząstki jabłek pokroiłam również w drobną kostkę i dodałam do miski. Cebulę obrałam i drobno posiekałam, dodałam do reszty składników. Wszystko doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Dodałam majonez i musztardę i dokładnie wymieszałam. Sałatkę nałożyłam do salaterek i schłodziłam w lodówce. Sałatkę można podać jako samodzielną przekąskę lub dodatek do mięsa pieczonego, kanapek czy kotleta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń