Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka jesienna

Sałatka jesienna

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 502

Dodano:

Odsłon: 12626

Pikanteria pora i rzodkiewki oraz słodycz jabłka w połączeniu z charakterystycznym smakiem selera naciowego.

Składniki

  • Jajko kurze 3 szt.
  • Rzodkiewka 10 szt.
  • Seler naciowy 2 gałązki
  • Por średniej wielkości 1 szt.
  • Jabłko twarde i soczyste (np. Ligol) duże 1 szt.
  • Ogórek kiszony 3 szt.
  • Jogurt typu greckiego 3 łyżki
  • Musztarda 1 łyżeczka
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz
  • Ocet spirytusowy 1 łyżeczka
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka ugotować na twardo, a następnie wystudzić.

  2. Warzywa i owoce umyć.

  3. Seler naciowy i rzodkiewki pokroić w cienkie półplasterki.

  4. Jabłko, ogórki kiszone oraz wystudzone i obrane jajka pokroić w kostkę.

  5. Z pora odkroić białą końcówkę i twarde zielone liście. Zdjąć suche liście wierzchnie. Przekroić pora wzdłuż na dwie części i dokładnie opłukać po bieżącą wodą. Następnie obie połówki pokroić w półplasterki.

  6. Pora przygotowanego w poprzednim etapie przelać wrzącą wodą, po czym dobrze odsączyć.

  7. Wszystkie składniki przygotowane w poprzednich etapach oraz przyprawy i dodatki dokładnie wymieszać. Sałatka gotowa :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń