Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka jesienna łączy w sobie wiele składników – soczyste mięso, słodką i rozpływającą się w ustach gruszkę oraz chrupiące orzechy laskowe. To wyjątkowe smaki jesieni połączone w jednym daniu. Dzięki niemu ta deszczowa i ponura pora roku zyskuje barw i smaków. Ciekawa forma podania – na liściach sałaty – sprawia, że całość sprawdzi się też jako przystawka czy przekąska na uroczystych wydarzeniach.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną konserwę w słoiku, będzie peklowa...
Odsłon: 113
Dzisiaj kolejna moja kapusta kiszona, tym razem kiszona w słoikach. Kapusta k...
Odsłon: 33
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 225
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną konserwę w słoiku, będzie peklowa...
Odsłon: 113
Dzisiaj kolejna moja kapusta kiszona, tym razem kiszona w słoikach. Kapusta k...
Odsłon: 33
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 225
Składniki
Pierś z kurczaka umyj i dobrze osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój je w paski i natrzyj wszystkimi przyprawami.
Podsmaż mięso na rozgrzanym oleju do lekkiego zezłocenia. Zdejmij i chwilę przestudź, a następnie pokrój w niewielką kostkę.
Przenieś pierś z kurczaka do miski sałatkowej.
Z gruszki usuń gniazdo nasienne. Pokrój owoc na kawałki wielkości kostki z kurczaka.
Orzechy laskowe drobno posiekaj ostrym nożem.
Wszystkie składniki przenieś do miski sałatkowej, gdzie znajduje się już kurczak. Zalej całość majonezem i dopraw do smaku. Dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na 2-3 godziny, by smaki się połączyły.
Na półmiskach rozłóż liście sałaty. Nakładaj na nią po 2-3 kopiaste łyżki sałatki jesiennej. Podawaj udekorowaną szczypiorkiem.