Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka kalafiorowa to chrupiąca i pyszna propozycja do obiadu, ale może też stanowić świetną samodzielną przekąskę lub lunch. Zioła dodają jej świeżości i wyjątkowego aromatu. Dressing na bazie octu i miodu z dodatkiem oregano idealnie scala wszystkie składniki w jedną całość. Sałatkę można podawać bez obaw osobom na diecie wegańskiej. Nie zawiera składników glutenowych i jest niskokaloryczna. Jeśli chcesz, możesz dodać do niej inne ulubione zioła czy nawet szczyptę chili lub posiekaną ostrą papryczkę. Dzięki temu zyska dodatkowej pikanterii.
Zupa z kapusty pekińskiej to połączenie lekkości warzyw i aromatycznego bulio...
Odsłon: 21845
Smaczna i szybka zupa cukiniowa z marchewką, czosnkiem i koperkiem, gotowa w...
Odsłon: 1896
Zupa z kapusty pekińskiej to połączenie lekkości warzyw i aromatycznego bulio...
Odsłon: 21845
Smaczna i szybka zupa cukiniowa z marchewką, czosnkiem i koperkiem, gotowa w...
Odsłon: 1896
Składniki
Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Większe pokrój nożem na mniejsze – wielkości jednego kęsa. W sałatce używa się surowego warzywa. Jeśli jednak nie przepadasz za taką formą podania, możesz je krótko zblanszować lub podgotować przez ok. 5 minut.
Cebulę bardzo drobno posiekaj. Wszystkie rodzaje papryki pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm. Zioła bardzo drobno posiekaj.
Wszystkie składniki przenieś do miski sałatkowej i wstępnie wymieszaj. Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki w osobnej miseczce. Przygotowanym sosem zalej sałatkę i całość dobrze wymieszaj.
Sałatkę kalafiorową podawaj od razu po przygotowaniu. Jeśli chcesz ją przygotować z wyprzedzeniem, zioła dodawaj bezpośrednio przed serwowaniem. Resztki przechowuj w lodówce.