Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka kalafiorowa to chrupiąca i pyszna propozycja do obiadu, ale może też stanowić świetną samodzielną przekąskę lub lunch. Zioła dodają jej świeżości i wyjątkowego aromatu. Dressing na bazie octu i miodu z dodatkiem oregano idealnie scala wszystkie składniki w jedną całość. Sałatkę można podawać bez obaw osobom na diecie wegańskiej. Nie zawiera składników glutenowych i jest niskokaloryczna. Jeśli chcesz, możesz dodać do niej inne ulubione zioła czy nawet szczyptę chili lub posiekaną ostrą papryczkę. Dzięki temu zyska dodatkowej pikanterii.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31051
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3691
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5968
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31051
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3691
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5968
Składniki
Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Większe pokrój nożem na mniejsze – wielkości jednego kęsa. W sałatce używa się surowego warzywa. Jeśli jednak nie przepadasz za taką formą podania, możesz je krótko zblanszować lub podgotować przez ok. 5 minut.
Cebulę bardzo drobno posiekaj. Wszystkie rodzaje papryki pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm. Zioła bardzo drobno posiekaj.
Wszystkie składniki przenieś do miski sałatkowej i wstępnie wymieszaj. Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki w osobnej miseczce. Przygotowanym sosem zalej sałatkę i całość dobrze wymieszaj.
Sałatkę kalafiorową podawaj od razu po przygotowaniu. Jeśli chcesz ją przygotować z wyprzedzeniem, zioła dodawaj bezpośrednio przed serwowaniem. Resztki przechowuj w lodówce.