Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chociaż Kartagina już dawno nie istnieje , to istnieją owoce które tam spożywano . Jednym z takich owoców są Krwawe Pomarańcze (Blood Orange) , Wymienione w starożytnych tekstach chińczyków nawet. W Europie uprawiane głównie za sprawą Arabskich najeżdźców i mieszkańców sycylii , którzy nią władali na przełomnie IX i X wieku. Wcześniej uprawiano je tylko dla rodów królewskich i te sprowadzano również do Kartaginy. Obecnie ta odmiana pomarańczy stanowi główny składnik wielu sałatek . między innymi z dodatkiem fenkułu i cebuli. Tymczasem połączenie z zielem Tulbaghi (czosnek afrykański) a także słodkiej papryki stanowi jedną z opcji północnego i północno zachodniego wybrzeża afryki. Krwiste pomarańcze zawdzięczają swój kolor dużej ilości antocjanów , związków o dużym znaczeniu dla zdrowia i młodości
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 817
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 376
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3472
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 119
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 204
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 817
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 376
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3472
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 119
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 204
Składniki
Pomarańcze myjemy dokładnie (możemy też obrać ze skórki, jeśli nie mamy pewności co do tego gdzie rosły i czy były pryskane chemikaliamy) , następnie kroimy w łódki, plastry lub jak kto woli. To samo robimy z papryką słodką . Wszystko mieszamy razem zlistkami Tulbaghi i skrapiamy oliwą z dodatkiem odrobiny wina lub octu winnego , z dodatkiem soli i pieprzu. Podajemy jako przekąskę lub jako deser .