Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chociaż Kartagina już dawno nie istnieje , to istnieją owoce które tam spożywano . Jednym z takich owoców są Krwawe Pomarańcze (Blood Orange) , Wymienione w starożytnych tekstach chińczyków nawet. W Europie uprawiane głównie za sprawą Arabskich najeżdźców i mieszkańców sycylii , którzy nią władali na przełomnie IX i X wieku. Wcześniej uprawiano je tylko dla rodów królewskich i te sprowadzano również do Kartaginy. Obecnie ta odmiana pomarańczy stanowi główny składnik wielu sałatek . między innymi z dodatkiem fenkułu i cebuli. Tymczasem połączenie z zielem Tulbaghi (czosnek afrykański) a także słodkiej papryki stanowi jedną z opcji północnego i północno zachodniego wybrzeża afryki. Krwiste pomarańcze zawdzięczają swój kolor dużej ilości antocjanów , związków o dużym znaczeniu dla zdrowia i młodości
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5599
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1084
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12169
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5156
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1520
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5599
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1084
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12169
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5156
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1520
Składniki
Pomarańcze myjemy dokładnie (możemy też obrać ze skórki, jeśli nie mamy pewności co do tego gdzie rosły i czy były pryskane chemikaliamy) , następnie kroimy w łódki, plastry lub jak kto woli. To samo robimy z papryką słodką . Wszystko mieszamy razem zlistkami Tulbaghi i skrapiamy oliwą z dodatkiem odrobiny wina lub octu winnego , z dodatkiem soli i pieprzu. Podajemy jako przekąskę lub jako deser .