Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka klasztorna zasmakuje wszystkim ceniącym klasyczne potrawy, które są wykonane z prostych składników. Przysmak sprawdzi się na rodzinną kolację lub w momencie, gdy dopada cię nieprzewidziany głód, a w kuchni masz tylko podstawowe produkty. Kawałek szynki, gotowane ziemniaki i jajka tworzą pożywną bazę, por dodaje wyrazistości, a zielony groszek wprowadza odświeżający akcent. Całość wiąże aksamitny majonez, tworząc smakowitą kompozycję.
Polecam.
Odsłon: 288
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 373
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 975
Polecam.
Odsłon: 288
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 373
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 975
Składniki
Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości, a po wystudzeniu obierz i pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo i po obraniu także pokrój w kostkę. Odsącz groszek na sicie. Ogórki możesz zetrzeć na tarce jarzynowej lub drobno posiekaj i ułóż obok groszku, aby odsączyć go z nadmiaru soku. Szynkę pokrój podobnie jak jajka i ziemniaki, a oczyszczony por drobno poszatkuj.
Wszystkie składniki umieść w dużej misce. W oddzielnej miseczce wymieszaj majonez ze śmietaną, dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj. Przelej sos do sałatki, dokładnie połącz i odstaw do lodówki na 30 minut, aby smaki się połączyły.
Przed podaniem ponownie przemieszaj sałatkę klasztorną, udekoruj świeżą zieleniną i podawaj.