Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna sałatka koperkowa może wydawać się podobna do klasycznej sałatki jarzynowej, jaką przygotowujemy na świąteczny stół. Mimo, że łączy je niemal taki sam zestaw składników, znacznie różnią się walorami smakowymi. W tym wariancie dominuje wyrazisty smak świeżego koperku. Sałatka jest wciąż pożywna, ale wydaje się lżejsza, bardziej orzeźwiająca. To idealna przekąska dla dwojga na wiosenny piknik.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 188
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 922
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 188
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 922
Składniki
Ugotuj jajka na twardo – gotuj 8 minut od chwili, gdy woda zawrze. Po wyjęciu z wrzątku od razu przełóż jajka do miski, zalej zimną wodą i pozostaw do wystudzenia. Obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
Wyszoruj marchewkę i ziemniaki. Ugotuj w łupinach. Gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Przestudź. Obierz i pokrój w kostkę.
Pokrój w kostkę ogórki kiszone i szynkę. Odcedź groszek z zalewy. Usuń z koperku twarde łodyżki. Resztę drobno posiekaj.
Połącz wszystkie składniki w misce. Dodaj jogurt, majonez i pieprz ziołowy. Dokładnie wymieszaj.
Dopraw sałatkę do smaku solą, białym pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
Przykryj miskę z sałatką i wstaw na co najmniej godzinę do lodówki, by przegryzły się smaki.