Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka krabowa to dowód na to, że prostota może smakować najlepiej. Delikatne paluszki krabowe, chrupiący ogórek, pożywne jajko i ryż sprawiają, że przekąska jest lekka, a sycąca. Sałatka będzie idealna na leniwe popołudnie lub szybki lunch, sprawdzi się także na rodzinne spotkania lub przyjęcia.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 361
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 361
Składniki
Ryż ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo, po czym odłóż do ostygnięcia. Jajka ugotuj na twardo (7-8 minut), następnie wystudź, obierz i pokrój w drobną kostkę. Paluszki krabowe wyjmij z osłonek i pokrój w podobny sposób. Ogórki wyszoruj i zostaw skórkę. Pokrój je w podobną kostkę, lekko posól i odstaw na 15 minut. Cebulę obierz i drobno posiekaj, przelej wrzątkiem, aby zmiękła i nabrała delikatności. Koperek opłucz, osusz i także drobno posiekaj.
Przygotowane składniki umieść w misce. Ogórki odciśnij z powstałego soku przed dodaniem do reszty składników. Następnie dodaj majonez, dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj. Możesz użyć majonezu i gęstego jogurtu w proporcji 1:1.
Sałatkę krabową podawaj od razu po przygotowaniu lub po wstępnym schłodzeniu w lodówce.