Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka krakowska to pyszna propozycja na śniadanie lub kolację, która jest niezwykle pożywna i pełna witamin. Marchewka, ziemniaki, groszek i inne składniki są połączone kremowym sosem na bazie majonezu i jogurtu naturalnego. Gotowana szynka dodaje przyjemnej słoności, ale z powodzeniem możesz też zamienić ją na gotowanego lub wędzonego kurczaka. Szukając urozmaicenia, dodaj do sałatki także tarte jabłko czy świeże zioła. Wszystko zależy od twojej wyobraźni!
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 80
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 24
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 388
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 510
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 1197
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 80
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 24
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 388
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 510
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 1197
Składniki
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź, ostudź i pokrój w średniej wielkości kostkę. Przenieś je do miski sałatkowej.
Szynkę także pokrój w kostkę o podobnej wielkości co ziemniaki i dołóż je do nich.
Marchewkę obierz i drobno posiekaj razem z ogórkami kiszonymi. Dodaj składniki do pozostałych, razem z odsączonym groszkiem.
Kalafior umyj i podziel na różyczki. Te także posiekaj na mniejsze kawałki i przełóż do miski sałatkowej.
Przygotuj dressing. W miseczce wymieszaj majonez z jogurtem i musztardą. Dodaj przyprawy. Przygotowanym sosem zalej sałatkę i wszystko dobrze wymieszaj.
Sałatkę krakowską wstaw do lodówki celem schłodzenia przez ok. 4 godziny. Podawaj na zimno, udekorowaną siekaną natką pietruszki. Przechowuj w lodówce, pod folią spożywczą, przez maksymalnie 2 dni.