Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka krakowska to pyszna propozycja na śniadanie lub kolację, która jest niezwykle pożywna i pełna witamin. Marchewka, ziemniaki, groszek i inne składniki są połączone kremowym sosem na bazie majonezu i jogurtu naturalnego. Gotowana szynka dodaje przyjemnej słoności, ale z powodzeniem możesz też zamienić ją na gotowanego lub wędzonego kurczaka. Szukając urozmaicenia, dodaj do sałatki także tarte jabłko czy świeże zioła. Wszystko zależy od twojej wyobraźni!
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1795
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8356
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 743
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253344
Polecam.
Odsłon: 1438
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1795
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8356
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 743
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253344
Polecam.
Odsłon: 1438
Składniki
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź, ostudź i pokrój w średniej wielkości kostkę. Przenieś je do miski sałatkowej.
Szynkę także pokrój w kostkę o podobnej wielkości co ziemniaki i dołóż je do nich.
Marchewkę obierz i drobno posiekaj razem z ogórkami kiszonymi. Dodaj składniki do pozostałych, razem z odsączonym groszkiem.
Kalafior umyj i podziel na różyczki. Te także posiekaj na mniejsze kawałki i przełóż do miski sałatkowej.
Przygotuj dressing. W miseczce wymieszaj majonez z jogurtem i musztardą. Dodaj przyprawy. Przygotowanym sosem zalej sałatkę i wszystko dobrze wymieszaj.
Sałatkę krakowską wstaw do lodówki celem schłodzenia przez ok. 4 godziny. Podawaj na zimno, udekorowaną siekaną natką pietruszki. Przechowuj w lodówce, pod folią spożywczą, przez maksymalnie 2 dni.