Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka kurka z pewnością będzie wyglądać fenomenalnie na świątecznym stole. Jest prosta w przygotowaniu i klasyczna, ale podana w atrakcyjnej i nowoczesnej formie.
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2215
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 9224
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 1766
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2215
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 9224
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 1766
Składniki
Ziemniaki, marchewkę i korzeń pietruszki obierz i ugotuj do miękkości. Jajka ugotuj na twardo. Wszystkie warzywa i jajka pokrój w bardzo drobną kostkę i włóż do miski sałatkowej. Dodaj kukurydzę.
Przygotuj sos: połącz ze sobą chrzan, majonez, sól i pieprz. Dodaj do pokrojonych warzyw i dokładnie wymieszaj. Wszystkie składniki muszą być dokładnie oblepione sosem.
Przełóż sałatkę do głębokiego talerza i dobrze „uklep”, by uzyskać górkę. Na szczycie, lekko po jednej stronie, uformuj mniejsze wybrzuszenie, które będzie stanowiło głowę kurki.
Żółty ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dokładnie posyp sałatkę, przykrywając wszystkie składniki.
Z czerwonej papryki wytnij ostrym nożem dziób, wole, grzebień oraz 3 zaokrąglone paski na ogon. Takie same paski wytnij z zielonej papryki i czerwonej cebuli. Z czerwonej cebuli odkrój jednej talarek i podziel go na pół – to będą skrzydła. Wszystkie elementy dekoracji umieść na sałatce.
Z małej kulki mozzarelli odkrój 2 plastry. Oliwkę podziel na pół. Za pomocą wykałaczki nadziej najpierw plaster sera, a następnie połowę oliwki tak, by wykałaczka nie przebiła skórki. Powtórz czynność z drugim okiem. Wbij delikatnie wykałaczki w sałatkę kurkę, kończąc formowanie.
Miskę udekoruj całymi liśćmi i gałązkami natki pietruszki.