Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka Leśna Polana to prawdziwy hit każdej imprezy. Zawiera proste i smaczne składniki, a do tego są one ułożone wielowarstwowo. Dzięki temu przykuwa wzrok. Nazwa tej sałatki też nie jest przypadkowa. Już samo spojrzenie na wierzch kompozycji z kapeluszy pieczarek i zielonego szczypiorku przywołuje na myśl wiosenny leśny krajobraz. To idealny przepis na imprezę – rodzinne spotkania, święta czy inne wyjątkowe okazje, kiedy chcesz zaskoczyć bliskich nie tylko smakiem, ale też wyglądem potrawy.
Pod warstwą pieczarek kryje się kilka pysznych warstw – od dobrze doprawionej piersi z kurczaka po klasyczne ziemniaki, marchewki, jajka i ogórki konserwowe. Słodyczy dodaje z kolei odsączona kukurydza. Całość spaja kremowy majonez, dzięki czemu sałatka jest sycąca i doskonale sprawdzi się jako samodzielne danie na kolację lub jako przekąska na zimno.
Do przygotowania potrzebujesz prostych składników, a także niewielkiej tortownicy. To ona nada wyjątkowy kształt sałatce. Możesz wyłożyć ją folią spożywczą albo papierem do pieczenia. Pamiętaj o zachowaniu odpowiedniej kolejności w układaniu kolejnych warstw z naszego przepisu. Składniki muszą przeplatać się z majonezem, dzięki czemu łatwiej będzie nakładać sałatkę Leśna Polana na talerze. Całość musi też wylądować w lodówce na minimum 24 godziny. To czas, w którym smaki się wymieszają, a konsystencja stanie się bardziej zwarta.
Przygotowanie sałatki Leśna Polana nie jest trudne, ale warto podejść do tego przepisu z odrobiną cierpliwości i dokładności, szczególnie jeśli zależy ci na atrakcyjnej formie podania.
Tortownica o średnicy 26 cm
Sałatkę Leśna Polana z kurczakiem rozpocznij od przygotowania mięsa. Musisz je dobrze doprawić i usmażyć na oliwie lub oleju. Następnie ugotuj jajka na twardo i zajmij się warzywami. Uważaj na to, aby ich nie rozgotować. Zbyt miękkie ziemniaki i marchewki mogą się rozpadać, a wtedy nie zachowają warstwowej struktury sałatki. Bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki dobrze wystudzić przed układaniem warstw w tortownicy. Dzięki temu majonez nie rozpuści się, a sałatka zachowa zwartą formę.
Rozpocznij od kapeluszy pieczarek, które idealnie sprawdzają się na dnie. Po odwróceniu sałatki, co jest niezbędnym etapem tego przepisu, będą tworzyć wraz ze szczypiorkiem atrakcyjny wizualnie wierzch przypominający leśną polanę. Następnie przejdź do układania kolejnych warstw. Dociśnij je po każdej kolejnej – uniknie to pustych przestrzeni i ułatwi późniejsze krojenie oraz nakładanie sałatki.
Filety z kurczaka do sałatki Leśna Polana warto dobrze doprawić, ponieważ mięso samo w sobie ma dość delikatny smak i potrzebuje przypraw, które nadadzą mu charakteru. Podstawą jest sól i świeżo mielony czarny pieprz. Tworzą one zgrany duet do każdego mięsa. Do tego dobrze sprawdzają się słodka i ostra papryka mielona. Nie tylko poprawiają smak kurczaka, ale też nadają kolor podczas smażenia.
Jeśli chcesz nadać mięsu dodatkowego aromatu, możesz dorzucić odrobinę czosnku granulowanego. Świetnie komponuje się z majonezem i warzywami w sałatce, a jednocześnie nie dominuje swoim smakiem. Zamiast czosnku granulowanego, możesz użyć przeciśnięty przez praskę jeden ząbek.
Zależy ci na bardziej ziołowym smaku? Sięgnij po przyprawy takie jak tymianek, majeranek albo natka pietruszki. Sałatka Leśna Polana dobrze sprawdzi się również w wersji bardziej orientalnej. Wtedy oprócz soli, pieprzu, papryki słodkiej i ostrej, dodaj odrobinę curry. Kremowy majonez doskonale zrównoważy smak wyrazistych przypraw. Jeśli lubisz takie połączenia, sprawdź też nasz przepis na sałatkę curry.
Jeśli chcesz uzyskać bardziej intensywny smak, możesz wcześniej zamarynować filet. Wystarczy wymieszać przyprawy z odrobiną oliwy i odstawić mięso do lodówki na godzinę. Dzięki temu kurczak będzie jeszcze bardziej soczysty i aromatyczny.
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 364
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 245
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 415
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1622
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 364
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 245
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 415
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1622
Składniki
Pierś kurczaka umyj i pokrój w drobną kostkę. Dodaj słodką i ostrą paprykę, pieprz, sól, usmaż na oliwie lub oleju. Mięso pozostaw do wystudzenia. Jajka ugotuj na twardo i pokrój w kostkę.
Umyj i obierz ziemniaki i marchew, a następnie pokrój je w kostkę. Kukurydzę i pieczarki odcedź z zalewy, a szczypiorek drobno posiekaj.
Tortownicę wyłóż folią spożywczą. Na dnie ułóż pieczarki, kapeluszami do spodu, a następnie posyp je szczypiorkiem. Do formy włóż marchew, a następnie połóż warstwę majonezu. Wykładaj kolejno warstwy kurczaka, ogórków, kukurydzy, pokrojonych jajek, które musisz posolić i popieprzyć, a następnie dodać majonez. Ostatnim składnikiem będą ziemniaki. Dodaj pieprz i sól oraz wyłóż ostatnią warstwę majonezu.
Całość przykryj folią i odstaw do lodówki na 24 godziny. Po upływie doby wyciągnij sałatkę i zdejmij folię. Na tortownicy połóż talerz, całość odwróć do góry dnem. Zdejmij boki tortownicy i gotowe.