Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To lekka, świeża i pełna witamin sałatka Tabbouleh. Sałatka libańska jest pełna ziół i warzyw, a dodatkowo jest bardzo sycąca dzięki kaszy jaglanej. Kasza jaglana to doskonałe źródło witamin z grupy B oraz składników mineralnych. Reguluje pracę układu odpornościowego i pokarmowego, a dodatkowo jest bezglutenowa! Idealnie nada się do obiadu, potraw mięsnych, albo jako osobny posiłek.
deska do krojenia, nóż, miska
Takiego hamburgera jadłam w McDonald , spróbowałam przygotować takie w domu....
Odsłon: 106
Takiego hamburgera jadłam w McDonald , spróbowałam przygotować takie w domu....
Odsłon: 106
Składniki
Kaszę jaglaną umieść w misce i zalej wrzącą wodą, aby woda całkowicie ją pokryła. Pozostaw na ok. 20 minut, aż zmięknie. Następnie ugotuj kaszę w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Opłucz zieloną pietruszkę oraz miętę i poszatkuj je na bardzo drobno. Sałatka libańska musi posiadać sporą ilość pietruszki, dlatego warto dodać jej cały pęczek. Dodatkowo posiekaj cebulkę na małą kostkę, pomidorki i paprykę. Pokrój również na bardzo drobno szczypiorek.
Wrzuć warzywa do miski i dodaj do nich oliwy z oliwek. Dodaj także wcześniej wyciśnięty sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszaj ze sobą warzywa i dopraw sypaną kolendrą.
Do sałatki dodaj kaszę jaglaną lub bulgur i wymieszaj z pozostałymi warzywami. Sprawdź smak i jeżeli potrzeba, to dodaj soli i pieprzu. Przed podaniem przetrzymaj ok. 30 minut w lodówce, aby smaki się przegryzły. Smacznego!