Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 216 Ocena: 2507

Dodano:

Odsłon: 5858

Sałatka z tuńczykiem, oliwkami i selerem naciowym

Składniki

  • 300 g makaronu kokardki
  • dwie garście czarnych oliwek
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • 5 łyżek oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 puszka tuńczyka w zalewie własnej
  • 1 mały ogórek
  • dwie łodygi selera naciowego
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • pół pęczka natki pietruszki
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    Podczas gotowania makaronu przygotować sos: posiekać drobno oliwki i przełożyć do miski, dodać startą skórkę z cytryny i sok, dolać oliwę, dodać sól i cukier -wymieszać.
    Ogórka pokroić w kawałki, selera w drobne plasterki.
    Natkę pietruszki posiekać, cebulkę pokroić w drobną kosteczkę, dodać do niej trochę soku z cytryny, wymieszać.
    Makaron przelać zimną wodą. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
    Tuńczyka odsączyć.
    Wszystkie składniki sałatki umieścić w misce, dodać sos i wymieszać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń