Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkich sałatek z wykorzystaniem dobrodziejstw wiosny nigdy dosyć. Rzodkiewki jeszcze są na straganach a pomidory coraz smaczniejsze. Dodałyśmy do nich kukurydzę i wspaniały sos i wyszło nam pyszne danie.
Smaki Grecji!
Odsłon: 152
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 130
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 465
Smaki Grecji!
Odsłon: 152
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 130
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 465
Składniki
Pomidory i rzodkiewki myjemy a następnie kroimy. Rzodkiewki w bardzo cienkie talarki a pomidory w kostkę, po czym wrzucamy je do średniej wielkości miski. Otwieramy puszkę kukurydzy i po odsączeniu z płynu ziarna także wrzucamy do miski.
W tym miejscu wkracza dymka – łagodna, ale wyrazista, która została pokrojona w bardzo drobną kostkę, a następnie wmieszana do już gotowych składników.
Sos jest równie prosty – należy posiekać natkę i zmieszać ją z oliwą i sokiem z cytryny. Obficie posolić i dodać świeżo zmielonego czarnego pieprzu do smaku. Jeśli wolicie bardziej pikantne smaki, proszę pieprzu nie żałować i dać go naprawdę sporo.
Składniki w misce mieszamy z gotowym sosem i sałatka jest już właściwie nieomal gotowa. Można ją jeść od razu, lub pozwolić smakom „przegryźć się” przez kilka godzin w lodówce. Tuż przed podaniem posypujemy ją świeżo utartym twardym serem dojrzewającym. Smakuje tak jak wygląda – doskonale!