Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka meksykańska z kurczakiem to bardzo kolorowe i pyszne danie, które łączy różne smaki i armaty, tworząc bardzo pożywne i zdrowie danie. Piersi z kurczaka są wyjątkowo chrupiące i soczyste, możesz podać je w większym kawałku lub pokroić w kostkę. Warzywa otulone dressingiem z limonki i kolendry, będą wyjątkowo orzeźwiające w smaku i aromatyczne. Sałatka sprawdzi się na wiele okazji, od spotkania z przyjaciółmi, po lekki lunch do pracy.
deska do krojenia, nóż, praska, miska, patelnia
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1254
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 111
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 41
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1033
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1254
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 111
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 41
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1033
Składniki
Zacznij od przygotowania marynaty do mięsa. Połącz oliwę z przyprawami: kminem rzymskim, ostrą papryką, odrobiną soku z limonki oraz dopraw solą i pieprzem. Pokrój piersi z kurczaka na dwa większe filety, aby były bardziej soczyste, chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku. Natrzyj filety przygotowaną marynatą i odstaw na ok. pół godziny do lodówki.
Gdy smaki z marynaty przegryzą się z mięsem, rozgrzej patelnię i smaż filety ok. 5-7 minut z każdej strony. Filety muszą być przyrumienione. Możesz użyć w tym celu również patelni grillowej. Tak przygotowanego kurczaka odstaw w takiej formie jak jest lub pokrój na drobną kostkę.
Przygotuj składniki warzywne. Pokrój cebulę w piórka lub kostkę, paprykę oraz pomidory w kostkę, dodaj kukurydzę, fasolę oraz pokrojone awokado (dowolna forma). Całość dopraw solą i pieprzem. Dodaj również pokrojoną kolendrę. Przeciśnij czosnek przez praskę i wymieszaj z warzywami.
Do sałatki pasuje dressing o intensywnym smaku, a dodatkowo ma wiele niezbędnych witamin. Przygotuj miseczkę i przelej do niej 3-4 łyżki oliwy oraz 2 łyżki z limonki lub cytryny. Dodaj dwie 1-2 łyżki miodu. Przypraw szczyptą chili, kminu rzymskiego, solą i pieprzem. Wymieszaj z sałatką. Taki dressing genialnie podkreśli nie tylko smak, ale i sprawi, że sałatka będzie wyjątkowo orzeźwiająca. Sałatkę zaserwuj z nachosami, dzięki temu będą różne struktury w sałatce.