Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato zbliża się wielkimi krokami i przed nami kolejny, długi weekend. Z pewnością wielu z was rozpali wtedy grilla lub zorganizuje przyjęcie w ogrodzie. Warto więc przypomnieć sobie, że sałatka warzywna niejedno ma imię! W ciepłe popołudnia, spędzone w ogrodzie lub na pikniku, orzeźwienie przynoszą surowe, soczyste warzywa z lekkim dressingiem lub po prostu skropione oliwą. Taka sałatka na czerwcówkę smakuje najlepiej solo, z kawałkiem bagietki. Ale równie dobrze możesz ją podać do karkówki z grilla.
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5376
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2491
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5376
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2491
Składniki
Umyj starannie pomidory i ogórki. Nie musisz ich obierać ze skórki. Jeśli chcesz obrać pomidory, wcześniej sparz je wrzątkiem. Pokrój warzywa w dużą kostkę i przełóż do miski.
Obierz cebulę i pokrój na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę pokrój na plasterki. Dołóż do miski.
Umyj paprykę i usuń z niej gniado nasienne. Miąższ pokrój w kostkę. Dodaj do reszty warzyw.
Odcedź oliwki z zalewy. Pokrój na połówki lub na plasterki. Posiekaj listki bazylii.
Dodaj oliwki i bazylię do warzyw.
Skrop warzywa sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Całość polej oliwą.
Pokrój w kostkę ser i ułóż na sałatce. Podawaj od razu lub po krótkim schodzeniu w lodówce.