Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i zdrowa sałatka z fetą, pieczonym burakiem, pestkami dyni i głogowym oxymelem. Pełna witamin i antyoksydantów, będzie idealna na pierwsze jesienne dni!
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1733
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2253
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 53
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 136
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1365
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1733
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2253
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 53
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 136
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1365
Składniki
Zamiast sosu, do sałatki użyłam pysznego i zdrowego oxymelu głogowego z tego przepisu: https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-oksymel-glogowy-oxymel-z-glogu,2023591,sprytnachochla.html Buraka najlepiej przygotować dzień przed robieniem sałatki i schłodzić go w lodówce - będzie smaczniejszy. Myjemy go i osuszamy. Owijamy folią lub zamykamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Sprawdzamy widelcem czy jest już miękki. Studzimy, a potem obieramy i kroimy w kostkę. Na talerzach układamy roszponkę, buraka, plasterki szynki, fetę pokrojoną w kostkę. Pestki dyni prażymy na suchej patelni, aż lekko się zarumieni. Po ostudzeniu posypujemy sałatkę. Olej i oxylem mieszamy, polewamy sałatkę. Doprawiamy solą i pieprzem.