Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i zdrowa sałatka z fetą, pieczonym burakiem, pestkami dyni i głogowym oxymelem. Pełna witamin i antyoksydantów, będzie idealna na pierwsze jesienne dni!
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 639
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 801
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1612
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 639
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 801
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1612
Składniki
Zamiast sosu, do sałatki użyłam pysznego i zdrowego oxymelu głogowego z tego przepisu: https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-oksymel-glogowy-oxymel-z-glogu,2023591,sprytnachochla.html Buraka najlepiej przygotować dzień przed robieniem sałatki i schłodzić go w lodówce - będzie smaczniejszy. Myjemy go i osuszamy. Owijamy folią lub zamykamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Sprawdzamy widelcem czy jest już miękki. Studzimy, a potem obieramy i kroimy w kostkę. Na talerzach układamy roszponkę, buraka, plasterki szynki, fetę pokrojoną w kostkę. Pestki dyni prażymy na suchej patelni, aż lekko się zarumieni. Po ostudzeniu posypujemy sałatkę. Olej i oxylem mieszamy, polewamy sałatkę. Doprawiamy solą i pieprzem.