Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i zdrowa sałatka z fetą, pieczonym burakiem, pestkami dyni i głogowym oxymelem. Pełna witamin i antyoksydantów, będzie idealna na pierwsze jesienne dni!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10480
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6038
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5329
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12899
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4647
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10480
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6038
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5329
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12899
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4647
Składniki
Zamiast sosu, do sałatki użyłam pysznego i zdrowego oxymelu głogowego z tego przepisu: https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-oksymel-glogowy-oxymel-z-glogu,2023591,sprytnachochla.html Buraka najlepiej przygotować dzień przed robieniem sałatki i schłodzić go w lodówce - będzie smaczniejszy. Myjemy go i osuszamy. Owijamy folią lub zamykamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Sprawdzamy widelcem czy jest już miękki. Studzimy, a potem obieramy i kroimy w kostkę. Na talerzach układamy roszponkę, buraka, plasterki szynki, fetę pokrojoną w kostkę. Pestki dyni prażymy na suchej patelni, aż lekko się zarumieni. Po ostudzeniu posypujemy sałatkę. Olej i oxylem mieszamy, polewamy sałatkę. Doprawiamy solą i pieprzem.