Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i zdrowa sałatka z fetą, pieczonym burakiem, pestkami dyni i głogowym oxymelem. Pełna witamin i antyoksydantów, będzie idealna na pierwsze jesienne dni!
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 19
Pychota. Polecam.
Odsłon: 249
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 9695
Ciapkapusta to śląskie , proste i smaczne danie. Jest to połączenie ziemniakó...
Odsłon: 4584
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 19
Pychota. Polecam.
Odsłon: 249
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 9695
Ciapkapusta to śląskie , proste i smaczne danie. Jest to połączenie ziemniakó...
Odsłon: 4584
Składniki
Zamiast sosu, do sałatki użyłam pysznego i zdrowego oxymelu głogowego z tego przepisu: https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-oksymel-glogowy-oxymel-z-glogu,2023591,sprytnachochla.html Buraka najlepiej przygotować dzień przed robieniem sałatki i schłodzić go w lodówce - będzie smaczniejszy. Myjemy go i osuszamy. Owijamy folią lub zamykamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Sprawdzamy widelcem czy jest już miękki. Studzimy, a potem obieramy i kroimy w kostkę. Na talerzach układamy roszponkę, buraka, plasterki szynki, fetę pokrojoną w kostkę. Pestki dyni prażymy na suchej patelni, aż lekko się zarumieni. Po ostudzeniu posypujemy sałatkę. Olej i oxylem mieszamy, polewamy sałatkę. Doprawiamy solą i pieprzem.