Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaronowa sałatka to świetna propozycja na sylwestrową przekąskę. Będzie prezentować się znakomicie, jeśli wszystkie składniki ułożysz w szklanej salaterce warstwowo.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1072
Polecam.
Odsłon: 1049
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1094
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1072
Polecam.
Odsłon: 1049
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1094
Składniki
Makaron ugotuj według opisu na opakowaniu, powinien być ale dente.
Na suchej patelni podsmaż boczek. Następnie odsącz go z nadmiaru tłuszczu, odstaw do ostygnięcia i pokrój na mniejsze części.
Kapustę drobno posiekaj, przełóż do miski, posól i dodaj łyżeczkę octu jabłkowego. Wymieszaj i pougniataj. Odstaw do zmięknięcia.
Sałatę dokładnie umyj i porwij na mniejsze części. Ogórka pokrój w ćwiartki, a pomidora w kostkę. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Przygotuj sos. Majonez połącz z jogurtem, solą i pieprzem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i całość wymieszaj.
Ogórka, pomidora, oliwki, boczek i ser połącz ze sobą.
Na dnie salaterki wyłóż odciśniętą z nadmiaru soku kapustę. Następnie układaj warstwami kukurydzę, sos, makaron i sałatę. Na wierzchu ułóż wymieszane warzywa z serem i boczkiem.
Sałatkę podawaj schłodzoną.