Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prezentowany przepis obejmuje klasyczne, tradycyjne połączenie składników, jednak potrawa otwiera drzwi wielu eksperymentalnych możliwości. Do warstw sałatki możesz użyć: marynowanych pieczarek lub cebulki, suszonych pomidorów albo oliwek w zalewie. Jeśli upieczesz buraczki zamiast je jedynie gotować, potrawa nabierze wyjątkowego charakteru.
Lekka zupa krem idealna na poświąteczne objedzenie ;). Ta warzywna mieszanka...
Odsłon: 26
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 72
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 30
Przepisów na krem ze szpinaku jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Zupa...
Odsłon: 36
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 25
Lekka zupa krem idealna na poświąteczne objedzenie ;). Ta warzywna mieszanka...
Odsłon: 26
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 72
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 30
Przepisów na krem ze szpinaku jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Zupa...
Odsłon: 36
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 25
Składniki
Namocz śledzie w wodzie przez kilka godzin, następnie pokrój w kostkę. Ugotuj marchewki i ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie. Po czym ostudź, obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i umieść w oddzielnych miseczkach. Buraki lekko podgotuj (w mundurkach), po czym wyjmij, owiń folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka) i piecz w piecu nagrzanym do 220°C około 20 minut. Upieczone buraki ostudź, obierz i zetrzyj podobnie jak marchewki i ziemniaki. Ugotuj jajka na twardo. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, lekko posól albo przelej wrzątkiem przed złożeniem sałatki, aby zmiękła. Majonez wymieszaj z solą i pieprzem na aksamitny dressing. Jeśli potrzebujesz lżejszej wersji sosu, połącz majonez ze śmietaną lub naturalnych jogurtem i dopraw solą oraz pieprzem.
Przygotuj 5 salaterek o prostych ściankach o pojemności ok. 200 g. Na dno każdej salaterki wyłóż porcje startych buraczków, na nie wyłóż starte marchewki i posmaruj 2-3 łyżkami majonezu. Następnie wyłóż cebulkę, ziemniaki i ponownie posmaruj majonezem, a na koniec wyłóż pokrojone śledzie. Umieść salaterki w lodówce do schłodzenia.
Przed podaniem odwróć salaterki na talerzyki, aby góra stała się dnem. Na wierzchu ułóż starte na tarce jajka, polej finezyjnymi kleksami majonezu i udekoruj natką pietruszki.