Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Botwina, czyli młode listki i korzenie buraka ćwikłowego, zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia. Według naukowców liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości, piękna i seksu. Korzyści z jedzenia ciemnozielonych listków, poprzetykanych bladoróżowymi nitkami, są ogromne.Botwina zawiera sporo witaminy A oraz K. Oprócz tego można w niej znaleźć witaminę D, E, C oraz witaminy z grupy B (B1, B2, PP, B6, kwas foliowy i B12). Obfituje także w żelazo, magnez i potas. Ma też całkiem sporo fosforu i sodu(tekst http://www.poradnikzdrowie.pl) Także zapraszam na pyszną sałatkę obiadową z surowej botwinki
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 305
Królowa grilla :)
Odsłon: 92
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 74
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 92
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 215
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 305
Królowa grilla :)
Odsłon: 92
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 74
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 92
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 215
Składniki
1. Warzywa myjemy, osuszamy. Z botwinki odkrawamy 2 buraczki i odkadamy na bok 2. Buraczka kroimy w plastry a następnie w cieniutkie zapałki. Liście botwinki wraz z łodygami kroimy drobno. 3. Ogórki obieramy i razem z rzodkiewką i jajkami kroimy w kostkę 4. Do miski dodajemy botwinkę z buraczkiem, jajka, ogórki i rzodkiewkę. Dodaj jogurt i przyprawy wymieszaj.