Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka pałacowa to danie, które swoim wyglądem i smakiem przenosi do eleganckich wnętrz i za królewskie stoły. Warstwowe połączenie soczystego kurczaka, jajek, sera i słodkich pomidorków tworzy genialną i wykwintną kompozycję. Kolorowy wierzch przypomina starannie ułożony wzór, dzięki czemu sałatka prezentuje się niezwykle efektownie – niczym dekoracja godna pałacowej uczty. Kremowy sos dopełnia smak, tworząc łącznik wszystkich składników. Taka sałatka to idealny wybór na uroczyste spotkania, kiedy chcesz rozpieścić podniebienia, jak i oczy swoich gości.
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1752
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2258
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 57
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 139
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1377
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1752
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2258
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 57
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 139
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1377
Składniki
Na dnie płaskiego naczynia lub salaterki (wybierz przezroczystą) umieść pokrojone w kostkę jajka, a na nich rozdrobnionego kurczaka, wylej połowę sosu tworząc kleksy, po czym rozprowadź po powierzchni. Posyp sałatkę mieszanką sera i żółtek, wylej resztę sosu i ponownie rozprowadź po całości.
Na wierzchu ciasno układaj pomidorki, tworząc kontrastujący kolorystycznie wzór. Obficie posyp drobno posiekaną zieleniną.
Sałatkę pałacową wstaw do schłodzenia do lodówki na 30 minut, po czym podawaj.
Zacznij pracę od przygotowania kurczaka. Możesz użyć gotowego pieczonego lub grillowanego mięsa lub samodzielnie upiec drób bądź ugotować w bulionie. Wystudzone mięso porozrywaj widelcem na wiórki lub pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo, po czym ostudź, obierz i przekrój na połowy. Białka jaj posiekaj w drobną kostkę. Żółtka rozgnieć widelcem i wymieszaj ze startym na małych oczkach tarki serem. Pomidorki przekrój na połowy, a zieleninę drobno posiekaj.
W miseczce wymieszaj majonez z jogurtem, dopraw solą i czarnym pieprzem, następnie energicznie wymieszaj tworząc emulsyjny sos.