Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka pałacowa to danie, które swoim wyglądem i smakiem przenosi do eleganckich wnętrz i za królewskie stoły. Warstwowe połączenie soczystego kurczaka, jajek, sera i słodkich pomidorków tworzy genialną i wykwintną kompozycję. Kolorowy wierzch przypomina starannie ułożony wzór, dzięki czemu sałatka prezentuje się niezwykle efektownie – niczym dekoracja godna pałacowej uczty. Kremowy sos dopełnia smak, tworząc łącznik wszystkich składników. Taka sałatka to idealny wybór na uroczyste spotkania, kiedy chcesz rozpieścić podniebienia, jak i oczy swoich gości.
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 225
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104553
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 345
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9067
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 225
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104553
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 345
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9067
Składniki
Na dnie płaskiego naczynia lub salaterki (wybierz przezroczystą) umieść pokrojone w kostkę jajka, a na nich rozdrobnionego kurczaka, wylej połowę sosu tworząc kleksy, po czym rozprowadź po powierzchni. Posyp sałatkę mieszanką sera i żółtek, wylej resztę sosu i ponownie rozprowadź po całości.
Na wierzchu ciasno układaj pomidorki, tworząc kontrastujący kolorystycznie wzór. Obficie posyp drobno posiekaną zieleniną.
Sałatkę pałacową wstaw do schłodzenia do lodówki na 30 minut, po czym podawaj.
Zacznij pracę od przygotowania kurczaka. Możesz użyć gotowego pieczonego lub grillowanego mięsa lub samodzielnie upiec drób bądź ugotować w bulionie. Wystudzone mięso porozrywaj widelcem na wiórki lub pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo, po czym ostudź, obierz i przekrój na połowy. Białka jaj posiekaj w drobną kostkę. Żółtka rozgnieć widelcem i wymieszaj ze startym na małych oczkach tarki serem. Pomidorki przekrój na połowy, a zieleninę drobno posiekaj.
W miseczce wymieszaj majonez z jogurtem, dopraw solą i czarnym pieprzem, następnie energicznie wymieszaj tworząc emulsyjny sos.