Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fajna sałatka na kolację dla kilku osób. My robimy ją od razu do 4 lub 5 pojemniczków i jemy w kilka osób na kolację lub obiad. Najsmaczniejsza zjadana od razu po podaniu - gdy ziemniaczki są jeszcze ciepłe i chrupiące. Sałatkę można podawać w różnych wariantach - do wyboru: z smażoną piersią z kurczaka, z kawałkami łososia, z wędzonym tofu lub smażonym boczkiem wędzonym.
Moja kolejna propozycja dla makaroniarzy.
Odsłon: 67
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 14530
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 136
Moja kolejna propozycja dla makaroniarzy.
Odsłon: 67
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 14530
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 136
Składniki
Wybieramy z czym chcemy zrobić sałatkę - do wyboru mamy pierś z kurczaka, wędzone tofu, boczek wędzony lub łososia. Pierś z kurczaka - kroimy w kostkę. Dodajemy olej i dodajemy przyprawę gyros lub do kurczaka. Odstawiamy do przegryzienia. Tofu - kroimy w kostkę. Dodajemy olej i dodajemy przyprawę gyros lub do kurczaka. Odstawiamy do przegryzienia. Boczek wędzony - kroimy w kostkę. Nie doprawiamy niczym ani nie podlewamy olejem, gdyż jest wystarczająco aromatyczny i na patelni wytopi się tłuszczyk. Łosoś - najlepiej wybrać ścinki przeznaczone do sałatek. Nie trzeba ich doprawiać ani nic więcej z nimi robić, jedynie warto wyjąć odpowiednio wcześniej, żeby nie były zimne w sałatce.
Ziemniaczki obieramy, kroimy na cieniutkie talarki. Wkładamy je do miski, dodajemy do nich olej oraz przyprawę do ziemniaków i mieszamy. Tak doprawione ziemniaki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach około 30-40 minut do zarumienienia. Gdy ziemniaki się pieką robimy kolejne etapy sałatki.
Robimy sos do sałatki - mieszamy skyr lub jogurt naturalny z majonezem. Dodajemy czosnek, sól oraz pieprz ziołowy ; jeśli nie robimy z czosnkiem to dodajemy torebkę sosu do sałatki - np. cesar lub czosnkowy i są to wystarczające w tym przypadku przyprawy .
Umytą i osuszoną sałatę lodową rwiemy na kawałki i wykładamy do 4 lub 5 pojemników, starając się rozłożyć mniej więcej po równo.
Na sałatę dodajemy odrobinę sosu do sałatki, który robiliśmy wcześniej. Pamiętajmy by każdy etap wykonywać we wszystkich pojemnikach dla wszystkich osób.
Pomidory kroimy w kostkę. Rozkładamy do wszystkich pojemników.
Na pomidorki lejemy odrobinę sosu do sałatki, który robiliśmy wcześniej.
Jeśli robiliśmy kurczaka, tofu lub boczek wędzony - to smażymy na patelni. Kurczaka/tofu wrzucamy do miseczek z sałatką od razu po usmażeniu. *W przypadku boczku można boczek przesypać na metalowe sitko postawione na jakiejś miseczce, żeby wytopiony tłuszczyk zlał się do miseczki, a my byśmy mogli do sałatki dodać boczek bez wytopionego tłuszczyku z patelni. Dodajemy tak odsączony boczek do sałatek. *W przypadku łososia pomijamy etap smażenia i od razu dodajemy ścinki łososia do miseczek z naszymi sałatkami.
Warstwę kurczaka / tofu / boczu wędzonego / łososia polewamy resztką sosu. *Jeśli ktoś chce może resztkę sosu rozłożyć tak, by było jeszcze na ziemniaczkach jak na zdjęciu, ale zazwyczaj my nie polewamy ziemniaczków tylko zostawiamy suche.
Ziemniaczki już powinny być upieczone w piekarniku. Rozkładamy je jako ostatnią warstwę do każdej sałatki.
Zajadamy się :) OPCJE EKSTRA: * ziemniaczki zamiast piec w piekarniku można usmażyć we frytkownicy lub na głębokim tłuszczu by były chrupiące, ale my wolimy wersję light z ziemniaczkami z piekarnika. Można ziemniaki też zastąpić frytkami. Opcjonalnie również na warstwę ciepłego kurczaka, pod ciepłe ziemniaczki można dodać odrobinę potarkowanego sera, który pod wpływem ciepła się lekko rozpuści. Można również dodać np. na pomidory warstwę grzanek, które będą chrupać przy jedzeniu. Smacznego! :)