Inspiracją do wykonania sałatki paseczkowej jest kuchnia alpejska, a przystawka nosi nazwę sałatki szwajcarskiej. Gwarantem wybornego smaku tej sałatki jest użycie dobrej jakości produktów oraz pokrojenie ich w cienkie paseczki. W sałatce ostrzejsze akcenty – konserwowe ogórki, cebula, posmak musztardy i octu są złagodzone delikatną szynką i kremowym serem. Jeśli preferujesz typowo rodzime smaki, zastąp ogórki konserwowe kiszonymi. Sałatkę możesz serwować jako pożywny lunch i podawać z chrupiącą bagietką lub kromką pełnoziarnistego chleba.
Sałatka paseczkowa
Składniki
- 250 g kiełbasy szynkowej
- 200 g sera żółtego (może być ementaler)
- 6 ogórków konserwowych
- 1 średnia cebula, pokrojona w cienkie paski
- 3 łyżki posiekanej, świeżej natki pietruszki lub świeżego koperku
Sos
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki musztardy ( dijon lub inna, łagodniejsza)
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Składniki
- 250 g kiełbasy szynkowej
- 200 g sera żółtego (może być ementaler)
- 6 ogórków konserwowych
- 1 średnia cebula, pokrojona w cienkie paski
- 3 łyżki posiekanej, świeżej natki pietruszki lub świeżego koperku
Sos
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki musztardy ( dijon lub inna, łagodniejsza)
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Etapy przygotowania
Przeciśnij czosnek przez praskę lub drobno posiekaj, połącz z pozostałymi składnikami sosu i dopraw solą i pieprzem. Możesz także umieścić wszystkie składniki w słoiku i mocno potrząsnąć, aby powstał gładki dressing.
Szynkę, żółty ser i ogórki pokrój w podłużne, wąskie kawałki. Obierz cebulę i posiekaj w piórka lub półplasterki. Poszatkuj natkę pietruszki lub koperek. Wymieszaj składniki sałatki w misce i zalej sosem. Sałatkę wymieszaj i wstaw do lodówki do schłodzenia. Podawaj z chrupiącym pieczywem.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 145
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 145



Składniki
- 250 g kiełbasy szynkowej
- 200 g sera żółtego (może być ementaler)
- 6 ogórków konserwowych
- 1 średnia cebula, pokrojona w cienkie paski
- 3 łyżki posiekanej, świeżej natki pietruszki lub świeżego koperku
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki musztardy ( dijon lub inna, łagodniejsza)
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Przeciśnij czosnek przez praskę lub drobno posiekaj, połącz z pozostałymi składnikami sosu i dopraw solą i pieprzem. Możesz także umieścić wszystkie składniki w słoiku i mocno potrząsnąć, aby powstał gładki dressing.
Szynkę, żółty ser i ogórki pokrój w podłużne, wąskie kawałki. Obierz cebulę i posiekaj w piórka lub półplasterki. Poszatkuj natkę pietruszki lub koperek. Wymieszaj składniki sałatki w misce i zalej sosem. Sałatkę wymieszaj i wstaw do lodówki do schłodzenia. Podawaj z chrupiącym pieczywem.
Pyszotka:)
Świetny pomysł 👍 na sałatkę;)