Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka Pekińska

Sałatka Pekińska

Autor:

Przepisów i artykułów: 966 Ocena: 26247

Dodano:

Odsłon: 11960

Propozycja na przygotowanie sałatki pełnej słodyczy z nutką ostrości oraz dodatkiem marynowanych prawdziwków.

Składniki

  • Kapusta pekińska
  • 1 duża żółta papryka
  • Jagody Goji (około 10 łyżeczek)
  • 1 duża gruszka
  • Mały pęczek szczypiorku
  • 1 papryczka chili
  • garść orzechów włoskich
  • marynowane prawdziwki
  • SOS SAŁATKOWY:
  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżeczki musztardy Kremskiej (delikatnie słodkiej)
  • 3 łyżki przegotowanej wody
  • ząbek czosnku
  • pieprz, stevia
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sałatka Pekińska

Przygotowanie

  1. Z kapusty pekińskiej odciąć głąb i wszystkie grubsze części liści. Cieńsze części umyć, osuszyć, drobno posiekać i przełożyć do miseczki.

    Gruszkę i żółtą paprykę pokroić w kostkę, papryczkę chili w krążki, prawdziwki w paski, dodać jagody Goji, posiekany szczypiorek oraz posiekane drobno orzechy włoskie.

  2. Przygotowanie sosu:

    Do miseczki wlać olej, wodę i ocet jabłkowy, dodać musztardę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, suszony tymianek i doprawić do smaku pieprzem i stevią*. Wszystkie składniki wymieszać dla uzyskania jednolitej konsystencji.

    * sos powinien być słodko - kwaśny

  3. Sos dodać do wcześniej pokrojonych składników i dobrze wymieszać.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozka44 21 kwietnia 2014 Ciekawi mnie to polaczenie smakow. Do wyprobowania. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń