Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
W moim jadłospisie smak gorzko-słodki występują bardzo często i jednym z nich jest smak sałatki z cykorii . Te warzywo oprócz zalet zdrowotnych których ma tak wiele jak rzadko które warzywo to oczyszcza roganizm oraz zapewnia ucztę wzrokową. Znając te wszystkie zalety przyszło mi do głowy właśnie takie połączenie proste, zdrowe i smaczne.
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3002
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 260
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3002
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 260
Składniki
W moim przypadku zastosowałem dwie żółte cykorie i jedną czerwoną. Jeżeli przewidujemy większą ilość osób to ilość cykorii powinna być zwiększona
Dodałem również ciętą żurawinę suszoną. Może być inna to nie przeszkadza oraz pestki słonecznika łuskane
Następnie przekroiłem cykorię na dwie połowy a potem na małe wiórka. Myślę, że dobrze nazwałem ale myślę, że wiadomo o co chodzi
Przystępujemy do mieszania poszczególnych składników
Dodajemy i mieszamy. Po zrobieniu pierwszej wersji możemy poczuć chęć zmiany lub uzupełnienia poszczególnych składników.
Dodajemy żurawinę oraz pestki słonecznika
Po dodaniu wszyskich składników dodajemy sól, pieprz, ocet jabłkowy oraz olej do smaku. Jeśli chodzi o olej to możecie zastosować taki jaki lubicie. Może to być olej smakowy jak ja to uczyniłem, ponieważ sam ten olej smakowy robiłem
Efekt końcow może wyglądać tak. Obok już zmieszanej sałatki stoi brązowy cukier, który w zależności od upodobań osobistyh może być zastosowany i w moim przypadku był dosypany co całości.
Jeśli chodzi i podanie to moja propozycja jest taka by do porcji sałatki dodać opieczoną grzankę . SMACZNEGO