Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pięknie wygląda i równie dobrze smakuje.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5500
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 998
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11970
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5114
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1422
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5500
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 998
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11970
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5114
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1422
Składniki
Na samym początku gotujemy marchew, ziemniaki i jajka.
W tym czasie kroję pierś na drobne kawałki i obsypuję przyprawą do drobiu, odstawiam na chwilę.
Następnie przygotowuje resztę składników : kroję ogórki konserwowe w drobną kosteczkę, siekam szczypiorek, ścieram ser na tartce o dużych oczkach.
Ugotowane i ostudzone: jajka, marchew i ziemniaki również kroję w drobną kosteczkę można także zetrzeć na tartce.
Ostatni krok przed złożeniem sałatki to usmażenie wcześniej przygotowanej piersi z kurczaka i wymieszanie majonezu z solą i pieprzem.
Tortownicę wykładam folią spożywczą wraz z bokami.
Wszystkie warstwy dociskamy i po każdym ze składników smarujemy cienko majonezem z przyprawami. Pierwsza warstwa : pieczarki odsączone, ułożone główkami do dołu. Druga warstwa: marchewka. Trzecia warstwa: ziemniaki. Czwarta warstwa: usmażone mięso. Piąta warstwa: ogórki. Szósta warstwa: jajka. Siódma warstwa: starty ser żółty.
Po ułożeniu wszystkich warstw przykrywam folią i wkładamy do lodówki tak aby była dobrze schłodzona polecam na całą noc. Następnie po wyjęciu zdejmujemy folię z góry sałatki i wykładamy na duży talerz tak aby obręcz tortownicy pasowała do dna talerza. Obracamy formę (pieczarki na górze) i zdejmujemy obręcz tortownicy. Po tym jak sałatka jest już na talerzu delikatnie zdejmujemy folię i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem . Smacznego!