Prosta, smaczna sałatka ryżowa z wędlinką , żółtym serem , ogórkami, papryką oraz innymi dodatkami. Sałatka z dostępnych , prostych składników , nieskomplikowana ale za to bardzo smaczna.
Sałatka ryżowa
Składniki
- ryż ugotowany według opisu n opakowaniu 200 g,
- papryka czerwona, żółta po 1/2 szt,
- jajka 3,
- ser żółty 150 g,
- korniszony 3,
- por kawałek ( część biała),
- kukurydza konserwowa,
- szynka konserwowa 250 g,
- Sos; jogurt naturalny 3 łyżki,
- dobrej jakości majonez 4 łyżki,
- musztarda 2 łyżki,
- sól i pieprz mielony do smaku,
Składniki
- ryż ugotowany według opisu n opakowaniu 200 g,
- papryka czerwona, żółta po 1/2 szt,
- jajka 3,
- ser żółty 150 g,
- korniszony 3,
- por kawałek ( część biała),
- kukurydza konserwowa,
- szynka konserwowa 250 g,
- Sos; jogurt naturalny 3 łyżki,
- dobrej jakości majonez 4 łyżki,
- musztarda 2 łyżki,
- sól i pieprz mielony do smaku,

Potrzebne przybory kuchenne
nóż, deska do krojenia, sitko, miska, garnek,
Etapy przygotowania
Ryż ugotować według opisu na opakowaniu, odsączyć na sitku i wystudzić. Por pokroić w pół plasterki, sparzyć wrzątkiem i odsączyć na sitku. Jajka po ugotowaniu pokroić w kostkę. Szynkę konserwową i korniszony pokroić w kostkę, a ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Z papryk usunąć gniazda nasienne i również pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odsączyć na sitku z zalewy. Ugotowany ryż przełożyć do miski, dodać pozostałe przygotowane składniki oraz odsączoną kukurydzę i wymieszać. Całość doprawić pieprzem i solą połączyć z majonezem wymieszanym z jogurtem i musztardą. Ponownie wymieszać , schłodzić w lodówce. Smacznego.

Przepis w Waszym wykonaniu (16)


Komentarze do przepisu (8)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 919

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 302
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 919

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 302



Składniki
- ryż ugotowany według opisu n opakowaniu 200 g,
- papryka czerwona, żółta po 1/2 szt,
- jajka 3,
- ser żółty 150 g,
- korniszony 3,
- por kawałek ( część biała),
- kukurydza konserwowa,
- szynka konserwowa 250 g,
- Sos; jogurt naturalny 3 łyżki,
- dobrej jakości majonez 4 łyżki,
- musztarda 2 łyżki,
- sól i pieprz mielony do smaku,
Ryż ugotować według opisu na opakowaniu, odsączyć na sitku i wystudzić. Por pokroić w pół plasterki, sparzyć wrzątkiem i odsączyć na sitku. Jajka po ugotowaniu pokroić w kostkę. Szynkę konserwową i korniszony pokroić w kostkę, a ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Z papryk usunąć gniazda nasienne i również pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odsączyć na sitku z zalewy. Ugotowany ryż przełożyć do miski, dodać pozostałe przygotowane składniki oraz odsączoną kukurydzę i wymieszać. Całość doprawić pieprzem i solą połączyć z majonezem wymieszanym z jogurtem i musztardą. Ponownie wymieszać , schłodzić w lodówce. Smacznego.
Bożenko, gratuluję :)
Smakowita :)
Taka sałatka świetnie sprawdzi się na święta, goście będą zachwyceni! Musimy też pochwalić za bardzo ładne, zdjęcie. Super robota!
Sałatka smaczna :)
Bardzo ładnie wygląda i chyba tak smakuję. Gratuluję i zapraszam do zapoznania z moją propozycją https://smaker.pl/przepisy-salatki/przepis-ryz-1000-wysp,1937218,bobby.html