Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i pożywna sałatka z awokado, zielonym ogórkiem, kurczakiem oraz wyrazistym i pikantnym w smaku serem roquefort. Ten szlachetny francuski ser był wysoko ceniony już przez starożytnych Rzymian, o czym w dawnej encyklopedii wspominał rzymski historyk i pisarz Pliniusz Starszy. Całość otula słodko - kwaśny sos winegret dopełniający grę smaków i aromatów na talerzu. Spróbujcie tego połączenia! :)
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22357
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14003
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4362
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43347
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 538
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 474
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22357
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14003
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4362
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43347
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 538
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 474
Składniki
Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, które oprószamy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy olej ze słodką musztardą, dodajemy zioła sycylijskie, wkładamy kawałki kurczaka i odstawiamy na około 30 minut do zamarynowania (można na dłużej).
Po tym czasie smażymy kurczaka na lekko złoty kolor. Na talerzach układamy liście sałaty rzymskiej, pokrojonego w plastry ogórka oraz lekko skropione cytryną kawałki awokado. Dodajemy także usmażone kawałki kurczaka, ser roquefort oraz pestki dyni.
Do małego słoiczka wlewamy olej rzepakowy, sok z cytryny, miód gryczany oraz musztardę. Dodajemy szczyptę soli oraz świeżo zmielonego pieprzu, zakręcamy słoiczek i energicznie mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę.
Sałatka świetnie sprawdzi się także do lunch boxa. * Jeśli przygotowujemy ją w lunch boxie to pamiętajmy, aby osobno spakować sos vineret (np. w małym słoiczku) i dodajmy go do pozostałych składników tuż przez konsumpcją.