Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i pożywna sałatka z awokado, zielonym ogórkiem, kurczakiem oraz wyrazistym i pikantnym w smaku serem roquefort. Ten szlachetny francuski ser był wysoko ceniony już przez starożytnych Rzymian, o czym w dawnej encyklopedii wspominał rzymski historyk i pisarz Pliniusz Starszy. Całość otula słodko - kwaśny sos winegret dopełniający grę smaków i aromatów na talerzu. Spróbujcie tego połączenia! :)
Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, które oprószamy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy olej ze słodką musztardą, dodajemy zioła sycylijskie, wkładamy kawałki kurczaka i odstawiamy na około 30 minut do zamarynowania (można na dłużej).
Po tym czasie smażymy kurczaka na lekko złoty kolor. Na talerzach układamy liście sałaty rzymskiej, pokrojonego w plastry ogórka oraz lekko skropione cytryną kawałki awokado. Dodajemy także usmażone kawałki kurczaka, ser roquefort oraz pestki dyni.
Do małego słoiczka wlewamy olej rzepakowy, sok z cytryny, miód gryczany oraz musztardę. Dodajemy szczyptę soli oraz świeżo zmielonego pieprzu, zakręcamy słoiczek i energicznie mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę.
Sałatka świetnie sprawdzi się także do lunch boxa.
* Jeśli przygotowujemy ją w lunch boxie to pamiętajmy, aby osobno spakować sos vineret (np. w małym słoiczku) i dodajmy go do pozostałych składników tuż przez konsumpcją.
Kto lubi surówki na słodko? Takie połączenia są niesamowite. Lekka sałata z g...
Odsłon: 5757
Przedstawiam przepis na pyszne powidła śliwkowe bez mieszania. Te powidła rob...
Odsłon: 38
Zapiekanki to świetny sposób na przetworzenie produktów, których chcemy pozby...
Odsłon: 2234
Przygotowałam dzisiaj na obiad schab w ziołach, który zaskoczył moją rodzinę....
Odsłon: 111
Polędwiczki w sosie kurkowym z zapiekanymi ziemniaczkami najlepiej smakują w...
Odsłon: 3821
Przedstawiam przepis na pyszne powidła śliwkowe bez mieszania. Te powidła rob...
Odsłon: 38
Zapiekanki to świetny sposób na przetworzenie produktów, których chcemy pozby...
Odsłon: 2234
Przygotowałam dzisiaj na obiad schab w ziołach, który zaskoczył moją rodzinę....
Odsłon: 111
Polędwiczki w sosie kurkowym z zapiekanymi ziemniaczkami najlepiej smakują w...
Odsłon: 3821
Składniki
Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, które oprószamy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy olej ze słodką musztardą, dodajemy zioła sycylijskie, wkładamy kawałki kurczaka i odstawiamy na około 30 minut do zamarynowania (można na dłużej).
Po tym czasie smażymy kurczaka na lekko złoty kolor. Na talerzach układamy liście sałaty rzymskiej, pokrojonego w plastry ogórka oraz lekko skropione cytryną kawałki awokado. Dodajemy także usmażone kawałki kurczaka, ser roquefort oraz pestki dyni.
Do małego słoiczka wlewamy olej rzepakowy, sok z cytryny, miód gryczany oraz musztardę. Dodajemy szczyptę soli oraz świeżo zmielonego pieprzu, zakręcamy słoiczek i energicznie mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę.
Sałatka świetnie sprawdzi się także do lunch boxa. * Jeśli przygotowujemy ją w lunch boxie to pamiętajmy, aby osobno spakować sos vineret (np. w małym słoiczku) i dodajmy go do pozostałych składników tuż przez konsumpcją.
Przepisy Sałatki
Sałatki
Słodka sałatka
Sałatki
Sałatka pod wódeczkę Ewy Wachowicz
Sałatki
Fasolka szparagowa do obiadu
Sałatki
Surówka z cebuli i pomidorów w śmietanie
Słodka sałatka
Dzisiej idziemy w innym kierunku, ponieważ głównym składnikiem jest melon, kt...
Odsłon: 136
Sałatka pod wódeczkę Ewy Wachowicz
Sałatka pod wódeczkę Ewy Wachowicz to idealna przekąska na każdą imprezę ze z...
Odsłon: 7241