Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i pożywna sałatka z awokado, zielonym ogórkiem, kurczakiem oraz wyrazistym i pikantnym w smaku serem roquefort. Ten szlachetny francuski ser był wysoko ceniony już przez starożytnych Rzymian, o czym w dawnej encyklopedii wspominał rzymski historyk i pisarz Pliniusz Starszy. Całość otula słodko - kwaśny sos winegret dopełniający grę smaków i aromatów na talerzu. Spróbujcie tego połączenia! :)
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 26
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 69
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10513
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 95
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 26
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 69
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10513
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 95
Składniki
Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, które oprószamy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy olej ze słodką musztardą, dodajemy zioła sycylijskie, wkładamy kawałki kurczaka i odstawiamy na około 30 minut do zamarynowania (można na dłużej).
Po tym czasie smażymy kurczaka na lekko złoty kolor. Na talerzach układamy liście sałaty rzymskiej, pokrojonego w plastry ogórka oraz lekko skropione cytryną kawałki awokado. Dodajemy także usmażone kawałki kurczaka, ser roquefort oraz pestki dyni.
Do małego słoiczka wlewamy olej rzepakowy, sok z cytryny, miód gryczany oraz musztardę. Dodajemy szczyptę soli oraz świeżo zmielonego pieprzu, zakręcamy słoiczek i energicznie mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę.
Sałatka świetnie sprawdzi się także do lunch boxa. * Jeśli przygotowujemy ją w lunch boxie to pamiętajmy, aby osobno spakować sos vineret (np. w małym słoiczku) i dodajmy go do pozostałych składników tuż przez konsumpcją.