Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polacy uwielbiają śledzie - ta pyszna i zdrowa ryba pojawia się na naszych stołach wyjątkowo często, szczególnie podczas świąt. Tym razem zaskocz swoich domowników i gości, serwując śledzie w eleganckim wydaniu - przepis na sałatkę śledziową w kieliszkach pochodzi z 533. odcinku programu "Ewa gotuje".
Polecam.
Odsłon: 209
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 318
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 495
Polecam.
Odsłon: 209
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 318
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 495
Składniki
Cebulę pokroić w drobną kostkę, posłodzić, wymieszać i odstawić (ten zabieg łagodzi ostrość). Awokado przeciąć wzdłuż na pół. Usunąć pestkę. Miąższ nakroić w kratkę i wyjąć łyżką. Płaty śledziowe pokroić w paseczki (wcześniej namoczyć w wodzie, żeby „oddały” sól). Jajka obrać i drobno posiekać.
Zrobić sos. Do majonezu dodać śmietanę i chrzan. Wymieszać.
Złożyć sałatkę. Na dno kieliszków koktajlowych nałożyć buraczki (wcześniej ugotowane, obrane i pokrojone w paseczki). Na buraki dać jajko, następnie awokado i sos. Na sosie ułożyć śledzia. Na rybę dać cebulę i sos. Udekorować prażonymi płatkami migdałów i koperkiem.