Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka śledziowa z kapustą pekińską i kukurydzą

Sałatka śledziowa z kapustą pekińską i kukurydzą

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 49484

Dodano:

Odsłon: 902

Bardzo lubię sałatki śledziowe, ale równie mocnym uczuciem darzę sałatki z kapusty pekińskiej. Dzisiaj proponuję Wam połączenie tych dwóch składników w jednej sałatce.

Składniki

  • śledzie marynowane 1 kg
  • kapusta pekińska 1/2 sztuki
  • kukurydza konserwowa 1 puszka
  • ogórki konserwowe 4 sztuki
  • czosnek marynowany 1/2 słoiczka
  • majonez 1 łyżka
  • jogurt naturalny 1 łyżka
  • sól, pieprz czarny mielony
  • dodatkowo:
  • kiełki buraka do dekoracji
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka śledziowa z kapustą pekińską i kukurydzą

Przygotowanie

  1. Kapustę pekińską drobno siekamy, solimy, odstawiamy na dwie godziny, żeby trochę zmiękła. Po tym czasie odciskamy wodę, która się wytworzyła. Śledzie kroimy na kawałki o szerokości 2 centymetrów. Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach a kukurydzę i czosnek osączamy z zalewy.
    Tak przygotowane składniki mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy majonez połączony z jogurtem. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Gotową sałatkę nakładamy do salaterki, dekorujemy kiełkami z buraka.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 28 stycznia Świetny przepis,uwielbiam sałatki ze śledziem.Na pomysł z kapustą bym nie wpadła,bomba, do zrobienia:) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 28 stycznia Świetna sałatka, tak na pierwszy rzut oka zastanawiałam się czy to nie szafran! Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń