Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka najczęściej kojarzy nam się z daniem warzywnym, okraszonym dressingiem na bazie oliwy, jogurtu czy majonezu. Typowe „warzywa sałatkowe” to sałata, pomidor, papryka, a w bardziej „swojskich” wariantach – marchew czy ziemniak. Często zapominamy, że sałatką jest każde danie – serwowane na zimno lub w temperaturze pokojowej – z rozdrobnionych produktów połączonych dowolnym sosem. Warto o tym pamiętać, bo to otwiera przed nami morze kulinarnych możliwości. Najsmaczniejsze dania często powstają z odważnie połączonych składników, które na pozór do siebie nie przystają. Formuła sałatki pozwala na niezliczone eksperymenty, które ograniczać może tylko nasza wyobraźnia. Przykładem takiego niestandardowego, choć sprawdzonego dania, jest smaczna i bardzo pożywna sałatka strasburska.
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2264
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 11151
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2197
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2264
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 11151
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2197
Składniki
Z kalafiora usuń głąb. Podziel warzywo na drobne różyczki i ugotuj je na parze. Boczek pokrój w drobną kostkę i wysmaż na patelni (niezbyt mocno).
Groszek ugotuj do miękkości. Jeśli używasz groszku z puszki, odcedź go z zalewy. Pokrój w kostkę ser i dość drobno posiekaj cebulę. Wymieszaj wszystkie składniki w misce.
Przygotuj sos z oleju, octu i musztardy. Dopraw go solą i pieprzem. Wymieszaj sałatkę z sosem i odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.