Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka najczęściej kojarzy nam się z daniem warzywnym, okraszonym dressingiem na bazie oliwy, jogurtu czy majonezu. Typowe „warzywa sałatkowe” to sałata, pomidor, papryka, a w bardziej „swojskich” wariantach – marchew czy ziemniak. Często zapominamy, że sałatką jest każde danie – serwowane na zimno lub w temperaturze pokojowej – z rozdrobnionych produktów połączonych dowolnym sosem. Warto o tym pamiętać, bo to otwiera przed nami morze kulinarnych możliwości. Najsmaczniejsze dania często powstają z odważnie połączonych składników, które na pozór do siebie nie przystają. Formuła sałatki pozwala na niezliczone eksperymenty, które ograniczać może tylko nasza wyobraźnia. Przykładem takiego niestandardowego, choć sprawdzonego dania, jest smaczna i bardzo pożywna sałatka strasburska.
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7576
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2626
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7576
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2626
Składniki
Z kalafiora usuń głąb. Podziel warzywo na drobne różyczki i ugotuj je na parze. Boczek pokrój w drobną kostkę i wysmaż na patelni (niezbyt mocno).
Groszek ugotuj do miękkości. Jeśli używasz groszku z puszki, odcedź go z zalewy. Pokrój w kostkę ser i dość drobno posiekaj cebulę. Wymieszaj wszystkie składniki w misce.
Przygotuj sos z oleju, octu i musztardy. Dopraw go solą i pieprzem. Wymieszaj sałatkę z sosem i odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.