Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bez białych warzyw korzeniowych jest najlepsza
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1513
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 52
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1391
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 282
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1513
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 52
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1391
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 282
Składniki
Domowy majonez robi się banalnie łatwo, tajemnicą sukcesu są składniki o temperaturze pokojowej. Często można uratować sytuację gdy zabraknie majonezu. Najlepiej jest kręcić majonez ręcznie, widelcem, lub ręczną trzepaczką, przy użyciu malaksera jest nie dość gęsty. Najpierw w misce rozmieszałam żółtko z łychą musztardy- u mnie była mocno octowa wiec nie dodawałam już octu ani soku z cytryny. Nieporozumieniem jest też używania białka- nie ma właściwości emulgujących. Żółtko z musztardą powinno się zmienić w gęstą masę, wtedy zaczęłam dodawać po trochę oleju i mieszać, aż się ujednolici. I tak do końca. Dodałam też sól do smaku. Pod koniec majonez będzie tak gęsty , ze ciężko będzie mieszać. Powinien "stać" jak na zdjęciu. Smak można dopasowywać pod swój gust.
Ziemniaki i marchewkę i jaja ugotowałam dzień wcześniej. Warzywa 30 minut od zagotowania a jaja 8 minut. Jaja niestety trochę przeciągnęłam i zrobiła się na żółtku niebieskawa obwódka. Nie dodaje białych warzyw z rosołu- są wygotowane, gotowanych w mundurkach także, nadają mulistości sałatce. Wszystkie składniki obrałam i pokroiłam w kosteczkę, groszek odsączyłam. Trochę warzyw zostawiłam do dekoracji. Do warzyw dodałam jogurt, łyżkę musztardy, sól, pieprz i domowy majonez. Całość delikatnie przemieszałam, tak aby ziemniaki się nie rozpadły. Można spróbować smak, trzeba pamiętać, że ogórki oddadzą trochę soli.
Najlepsza jest po godzinie od wymieszania. Proporcje podałam dosyć dokładnie, ale zawsze gotuje o jedna sztukę składnika więcej na przypadek jakby czegoś brakowało w balansie smakowym. Smacznego :)