Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka świąteczna z domowym majonezem

Sałatka świąteczna z domowym majonezem

Autor:

Przepisów i artykułów: 516 Ocena: 10167

Dodano:

Odsłon: 5141

Bez białych warzyw korzeniowych jest najlepsza

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Domowy majonez robi się banalnie łatwo, tajemnicą sukcesu są składniki o temperaturze pokojowej. Często można uratować sytuację gdy zabraknie majonezu.

    Najlepiej jest kręcić majonez ręcznie, widelcem, lub ręczną trzepaczką, przy użyciu malaksera jest nie dość gęsty.

    Najpierw w misce rozmieszałam żółtko z łychą musztardy- u mnie była mocno octowa wiec nie dodawałam już octu ani soku z cytryny.
    Nieporozumieniem jest też używania białka- nie ma właściwości emulgujących.

    Żółtko z musztardą powinno się zmienić w gęstą masę, wtedy zaczęłam dodawać po trochę oleju i mieszać, aż się ujednolici. I tak do końca. Dodałam też sól do smaku. Pod koniec majonez będzie tak gęsty , ze ciężko będzie mieszać. Powinien "stać" jak na zdjęciu.
    Smak można dopasowywać pod swój gust.

  2. Ziemniaki i marchewkę i jaja ugotowałam dzień wcześniej. Warzywa 30 minut od zagotowania a jaja 8 minut. Jaja niestety trochę przeciągnęłam i zrobiła się na żółtku niebieskawa obwódka.
    Nie dodaje białych warzyw z rosołu- są wygotowane, gotowanych w mundurkach także, nadają mulistości sałatce.

    Wszystkie składniki obrałam i pokroiłam w kosteczkę, groszek odsączyłam. Trochę warzyw zostawiłam do dekoracji.
    Do warzyw dodałam jogurt, łyżkę musztardy, sól, pieprz i domowy majonez.
    Całość delikatnie przemieszałam, tak aby ziemniaki się nie rozpadły.

    Można spróbować smak, trzeba pamiętać, że ogórki oddadzą trochę soli.

  3. Najlepsza jest po godzinie od wymieszania. Proporcje podałam dosyć dokładnie, ale zawsze gotuje o jedna sztukę składnika więcej na przypadek jakby czegoś brakowało w balansie smakowym.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (36)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 11 kwietnia Przepis na majonez: do pojemnika z miarka wbij całe świeże jajko, dodaj dużą łyżkę musztardy np delikatesowej, dopełnij do 300 ml olejem rzepakowym. Włóż końcówkę blendera do samego dna, włącz, potrzymaj ze 3 sekundy i powolnym ruchem unoś do góry. Możesz jeszcze raz zanurzyć blender, ale powinno być ok. Wyłącz blender i doprawiaj majonez czym chcesz: szczypta cukru, sól, pieprz, więcej musztardy, zioła itp. Jeśli potrzebujesz więcej majonezu, nie podwajaj składników, zrób go jeszcze raz. Nie dodawaj oliwy, bo będzie gorzki. Robienie tego majonezu to dosłownie czas otwierania słoiczka z gotowym, a nie zapycha żył :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 26 marca Lubię od czasu do czasu jakieś nowe sałatki ale klasyczna warzywna zawsze się sprawdza:) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 26 marca Nie ma to jak tradycyjne smaki. Inne potrawy się tylko próbuje, a do starych i sprawdzonych wraca. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 26 marca Moja ulubiona!Zawsze u nas mile widziana a dodatkowo z domowym majonezikiem....mniam:) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 26 marca Kocham tę sałatkę, a domowy rarytas to bajka ;-D Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kardamonovy 26 marca Klasycznie najlepsza. Fajnie, że ze swojskim majonezem :). Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń