Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wybierz się w kulinarną podróż na jedną z najpiękniejszych włoskich wysp. Sałatka sycylijska to propozycja idealna na lato, świetnie sprawdzi się na lekki lunch, kolację lub jako dodatek do grilla. Słodkie pomarańcze oraz słone oliwki to odświeżające i niecodzienne połączenie, które doskonale ze sobą współgra. Sałatka z włoskich specjałów będzie hitem, każdej wakacyjnej imprezy.
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 309
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1436
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 450
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1157
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 309
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1436
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 450
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1157
Składniki
Pomarańcze obierz, postaraj pozbyć się białych cząstek, które mogą nadawać gorzkiego smaku. Następnie pokrój owoce w talarki i przełóż do miski.
Orzeszki lub migdały podpraż na suchej patelni. Jeśli wybierzesz migdały, wcześniej namocz je w ciepłej wodzie, a następnie obierz lub użyj tych bez skórki. Świetnie sprawdzą się również gotowe płatki migdałów.
Oliwki odsącz z zalewy. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Wszystkie składniki dodaj do pomarańczy. Sos do sałatki przygotuj z połączenia oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu, a następnie polej nim sałatkę. Na wierzch połóż garść listków świeżej mięty.