Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wybierz się w kulinarną podróż na jedną z najpiękniejszych włoskich wysp. Sałatka sycylijska to propozycja idealna na lato, świetnie sprawdzi się na lekki lunch, kolację lub jako dodatek do grilla. Słodkie pomarańcze oraz słone oliwki to odświeżające i niecodzienne połączenie, które doskonale ze sobą współgra. Sałatka z włoskich specjałów będzie hitem, każdej wakacyjnej imprezy.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15722
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4749
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 410
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15722
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4749
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 410
Składniki
Pomarańcze obierz, postaraj pozbyć się białych cząstek, które mogą nadawać gorzkiego smaku. Następnie pokrój owoce w talarki i przełóż do miski.
Orzeszki lub migdały podpraż na suchej patelni. Jeśli wybierzesz migdały, wcześniej namocz je w ciepłej wodzie, a następnie obierz lub użyj tych bez skórki. Świetnie sprawdzą się również gotowe płatki migdałów.
Oliwki odsącz z zalewy. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Wszystkie składniki dodaj do pomarańczy. Sos do sałatki przygotuj z połączenia oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu, a następnie polej nim sałatkę. Na wierzch połóż garść listków świeżej mięty.