Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nazwa sałatki szopskiej wywodzi się od białego sera, charakterystycznego dla kuchni bułgarskiej. Kolorowe warzywa najlepiej układać warstwowo, wtedy świetnie się prezentuje i jest przygotowana w taki sposób, jak na Bałkanach.
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 157
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37481
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 157
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37481
Składniki
Pomidory pokrój w grubą kostkę, to samo zrób z oczyszczoną papryką. Cebulę czerwoną posiekaj w piórka. Ogórki obierz i pokrój w średniej wielkości kawałki. Wszystkie warzywa przełóż na głęboki półmisek albo do miski.
Przygotuj sos, mieszając oliwę z oliwek wraz z sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Polej warzywa i wszystkie składniki wymieszaj.
Teraz przyszedł czas na przygotowanie sera. Zetrzyj go na tarce o grubych oczkach. Posyp tuż przed podaniem sałatki. Na koniec dołóż kilka oliwek.