Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nazwa sałatki szopskiej wywodzi się od białego sera, charakterystycznego dla kuchni bułgarskiej. Kolorowe warzywa najlepiej układać warstwowo, wtedy świetnie się prezentuje i jest przygotowana w taki sposób, jak na Bałkanach.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1436
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 150
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1436
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 150
Składniki
Pomidory pokrój w grubą kostkę, to samo zrób z oczyszczoną papryką. Cebulę czerwoną posiekaj w piórka. Ogórki obierz i pokrój w średniej wielkości kawałki. Wszystkie warzywa przełóż na głęboki półmisek albo do miski.
Przygotuj sos, mieszając oliwę z oliwek wraz z sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Polej warzywa i wszystkie składniki wymieszaj.
Teraz przyszedł czas na przygotowanie sera. Zetrzyj go na tarce o grubych oczkach. Posyp tuż przed podaniem sałatki. Na koniec dołóż kilka oliwek.