Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szparagi i truskawki osobno smakują wyśmienicie, razem tworzą idealny duet, który z rukolą, serem feta i innymi dodatkami jest jedną z najsmaczniejszych letnich sałatek. Niepowtarzalny smak dopełnia specjalny sos winegret.
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 41183
Leciutki jak chmurka. Zrobisz go w kilka minut.
Odsłon: 117
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 41183
Leciutki jak chmurka. Zrobisz go w kilka minut.
Odsłon: 117
Składniki
Dymke oczyscic i pokroic, bazylie i rukole umyc i osuszyc. Zerwac liscie bazylii z szypulek, rukole pokroic na kawalki wielkosci kesa. Obrac szparagi i odciac wysuszone konce. Pokroic szparagi na kawalki wielkosci kesa. Rozgrzac masło klarowane i oliwe z oliwek i smazyc szparagi al dente na srednim ogniu. Posypac cukrem i sola.
Truskawki umyc, osuszyc i pocwiartowac. Dodac dymke i bazylie. Slupki migdalowe uprazyc w malej ilosci oliwy z oliwek.
Przygotowac sos winegret. Podgrzac sok owocowy, zredukowac go do kilku lyzek stolowych i ostudzic. Wlac do miski i wymieszac z musztarda, octem balsamicznym i syropem klonowym. Nastepnie dodac obydwa oleje i doprawic sola i pieprzem.
Lekko schlodzone szparagi przelozyc do miski z truskawkami, dymka i bazylia, wymieszac z winegretem i odstawić na 10 minut. Nastepnie dodac pozostale składniki i delikatnie wymieszac. Na koniec posypac grubo pokruszonym serem feta.
Mozna tez zrobic "gniazda" z rukoli i ulozyc na nich salatke.