Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna sałatka śledziowa z burakami, ziemniakami i jajkiem. Znana pod nazwą szuba, czy też jako śledzie pod pierzynką. Świetna na święta, imprezy czy jako posiłek do pracy. Możecie zrobić ją w jednej większej misce lub w mniejszych szklankach. Najlepiej prezentuje się w szklanych naczyniach, ponieważ odpowiednio wyeksponowane są kolejne warstwy.
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 134
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 749
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 362
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 134
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 749
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 362
Składniki
Buraki ugotować w osolonej wodzie w łupinkach. Ziemniaki i marchew (w łupinkach) ugotować razem w drugim garnku w osolonej wodzie. Jarzyny wystudzić i obrać ze skórki, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, każde w osobnej misce. Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Filety śledziowe odsączyć z oleju na ręczniku papierowym i pokroić w drobną kostkę. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Składniki sosu połączyć. W szklankach lub misce układać kolejno: śledzie, cebulę, porcję sosu, startą marchew, ziemniaki, sos, buraki, sos i jajka. Wierzch posypać szczypiorkiem. Słodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
Rady: Do sałatki można dodać kupne już ugotowane buraki. Do sałatki można dodać dodatkowo pokrojone w kostkę ogórki konserwowe lub kiszone oraz starty na tarce na grubych oczkach żółty ser np. gouda. Do sałatki można użyć filetów śledziowych solonych a'la matjas - należy je wcześniej namoczyć w wodzie z mlekiem (lub mleku) przez kilka godzin. Składniki sałatki można również pokroić w drobną kostkę. Do sosu, zamiast musztardy można dać łyżeczkę chrzanu. Sałatka najlepiej smakuje na następny dzień, kiedy składniki się przegryzą.