Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W klasycznej sałatce tabbouleh składniki są pokrojone w drobną kostkę. Magda Gessler wprowadziła lekką innowację i w tym wydaniu warzywa mają większą teksturę. Dodatkowo zamiast klasycznego kuskusu został użyty perłowy. Niezmienny zostaje dodatek świeżych ziół i porywający akcent soku z cytryny w pysznym miodowo-musztardowym dressingu. Jeśli sałatka ma być bardziej pożywna dosyp trochę pokruszonej fety i prażonych pestek słonecznika.
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 171
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 111
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3425
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 171
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 111
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3425
Składniki
Do garnka wlej bulion lub wodę, posól, wsyp kuskus i doprowadź do wrzenia. Gotuj około 10 minut na wolnym ogniu, aż makaron wchłonie całą wodę. Następnie przepłucz na sicie i odstaw do ostygnięcia. Tak przygotowany kuskus będzie miękki i nie poskleja się w sałatce.
Obierz ogórki i pokrój w słupki lub plasterki. Obraną cebulę drobno posiekaj, a pomidory (bez twardych części) pokrój na połówki lub ósemki. Posiekaj ulubione zioła.
Do szklanki lub słoika wlej oliwę, ocet, sok z cytryny, dodaj miód, musztardę, sól i pieprz. Mocno wymieszaj sos widelcem, by powstał aksamitny dressing.
Wrzuć pokrojone warzywa do miski, dodaj kuskus i polej wszystko sosem. Wymieszaj i od razu podawaj. Wierzch możesz posypać pokruszoną fetą i koniecznie obfitą porcją zieleniny. Jeśli chcesz, by sałatka zachowała trwałość, nie mieszaj warzyw i kuskusu z sosem, a połącz te składniki dopiero przed podaniem. Całość przechowuj w lodówce.