Witajcie. Dziś mam dla Was bardzo prostą i szybką w przygotowaniu sałatkę. Jest tylko z 3 składników. Aby moja sałatka jeszcze lepiej smakowała przygotowałam do niej pyszne pieczywo. Jest to zwykła pizza Margherita lecz wyszła na prawdę super.
Sałatka trzy składnikowa z pysznym pieczywem.
Składniki
- 1 brokuł
- 2 duże pomidory
- 5 jajek
- Sos: 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- szczypiorek sól pieprz
- Pizza: 250 g mąki pszennej
- ok. 150 ml ciepłej wody
- ok. 15 g drożdży
- łyżeczka cukru i soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek kilka łyżek ketchupu
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 duży ząbek czosnku
- ok. 15 dkg sera żółtego
Składniki
- 1 brokuł
- 2 duże pomidory
- 5 jajek
- Sos: 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- szczypiorek sól pieprz
- Pizza: 250 g mąki pszennej
- ok. 150 ml ciepłej wody
- ok. 15 g drożdży
- łyżeczka cukru i soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek kilka łyżek ketchupu
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 duży ząbek czosnku
- ok. 15 dkg sera żółtego

Etapy przygotowania
Do miski wsypuję mąkę i sól.W osobnej miseczce mieszam ciepłą wodę, cukier oraz drożdże. Po ok. 5 minutach dodaję do mąki. Dodaję również oliwę i wyrabiam ciasto kilka minut. Odstawiam do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Brokuł gotuję w osolonej wodzie do miękkości, lecz brokuł nie może być gotowany zbyt długo by później nie rozpadał się w sałatce. Jajka gotuję na twardo. Wszystkie składniki sosu mieszam wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Ugotowane jajka kroję każdy na 4 części a pomidor podobnie. W salaterce układam połowę składników. Brokuł, pomidor, jajka i polewam sosem. Dodaję również sól i pieprz. Układam kolejną warstwę i posypuję szczypiorkiem. Sałatkę wkładam do lodówki. Z wyrośniętego ciasta formuję placek i smaruję sosem. Posypuję serem i zapiekam w piekarniku nagrzanym na 240 stopni ( największa moc) termoobieg na ok. 8 minut.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Krem pistacjowy to dość drogi produkt, a w dodatku często nie składa się z pi...
Odsłon: 562

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 82
Ostatnio komentowane przepisy

Krem pistacjowy to dość drogi produkt, a w dodatku często nie składa się z pi...
Odsłon: 562

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 82



Składniki
- 1 brokuł
- 2 duże pomidory
- 5 jajek
- Sos: 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- szczypiorek sól pieprz
- Pizza: 250 g mąki pszennej
- ok. 150 ml ciepłej wody
- ok. 15 g drożdży
- łyżeczka cukru i soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek kilka łyżek ketchupu
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 duży ząbek czosnku
- ok. 15 dkg sera żółtego
Do miski wsypuję mąkę i sól.W osobnej miseczce mieszam ciepłą wodę, cukier oraz drożdże. Po ok. 5 minutach dodaję do mąki. Dodaję również oliwę i wyrabiam ciasto kilka minut. Odstawiam do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Brokuł gotuję w osolonej wodzie do miękkości, lecz brokuł nie może być gotowany zbyt długo by później nie rozpadał się w sałatce. Jajka gotuję na twardo. Wszystkie składniki sosu mieszam wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Ugotowane jajka kroję każdy na 4 części a pomidor podobnie. W salaterce układam połowę składników. Brokuł, pomidor, jajka i polewam sosem. Dodaję również sól i pieprz. Układam kolejną warstwę i posypuję szczypiorkiem. Sałatkę wkładam do lodówki. Z wyrośniętego ciasta formuję placek i smaruję sosem. Posypuję serem i zapiekam w piekarniku nagrzanym na 240 stopni ( największa moc) termoobieg na ok. 8 minut.