Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka turecka z cieciorką to doskonała propozycja na lekki, letni lunch lub jako dodatek do głównego dania. Jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu, a przede wszystkim zdrowa. Ciecierzyca jest bardzo popularnym produktem w Turcji i to od ponad 10 tysięcy lat! Dostarcza dużej ilości białka, witamin i minerałów – 100 gramów cieciorki prawie całkowicie zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy. Dodatkowo wspiera prawidłowe funkcje trawienne i odchudzanie. Warzywo to ma bardzo charakterystyczny i przyjemny smak. Suszone pomidory dodają sałatce odpowiedniej kwaskowatości i słoności, a cebula – ostrości. Dodatek natki pietruszki orzeźwi nawet w najbardziej upalne dni. Ta propozycja sałatki może być z powodzeniem stosowana jako dodatek do diety wegańskiej.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6884
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5035
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1926
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6884
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5035
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1926
Składniki
Suszone pomidory pokrój w paseczki, a cebulę w kostkę. Natkę pietruszki posiekaj.
Ciecierzycę, pomidory i cebulę umieść w misce sałatkowej. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, oliwę i przyprawy. Wsyp też ok. ¾ posiekanej natki pietruszki. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Wierzch sałatki posyp pozostałą natką pietruszki. Sałatkę turecką z cieciorką podawaj po schłodzeniu w lodówce przez minimum godzinę.